Evident… inima îți spune: „Scrie o carte!”. Toate bune și frumoase dar… de unde începi? Există mai multe moduri de a scrie?
Nu, nu vorbim despre alegerea subiectului, a temei, a personajelor sau despre planificarea structurii. Astăzi, vom aborda o cu totul altă latură a începutului.
Indiferent că dorești să scrii o carte fiction sau nonfiction… te întreb… oare, știi care sunt căile prin care poți ajunge la cartea ta? Acele moduri de a scrie cartea ta?
Ei bine, există o șansă ca tu să cunoști deja toate aceste posibile căi. Dar… cu siguranță nu ai dat mare importanță variantelor. În general, când cineva spune că dorește să scrie o carte… prin minte îi trece un singur gând. Să deschidă un document (eventual word) sau un caiet și… să scrie.
Dar, vin eu acum și te provoc să treci în revistă câteva modalități prin care tu poți parcurge pații care duc spre apariția unei cărți.
Și, după ce treci în revistă totul… vreau să răspunzi la o întrebare.
Deci, să începem!
7 Moduri de a scrie o Carte
1 – Scrii cartea singur
Sună ciudat, nu-i așa? Poate că, gândul ți-a fugit deja spre variantă… așa zis, opusă… aceea numită ghost writing. Cu alte cuvinte, angajarea unui scriitor care… să-ți scrie cartea. Ei bine, nu despre opusul acestei variante vorbim când spunem că „scrii singur cartea”.
Sa scrii singur, chiar asta inseamna.
Să te izolezi de „societate”, să te așezi pe scaun, să-ți sufleci mânecile în timp ce-ți pui coatele pe birou, să deschizi monitorul sau caietul și… să scrii.
Dacă nu ai suficientă experiență… vei ajunge, probabil, la momentul în care… te blochezi. Din variate motive. Nu le dezvolt acum deoarece nu au intrat zilele în sac. 🙂
Avem tot timpul din lume să le dezvoltăm.
Ei bine… dacă nu ai scris încă prima ta carte… sunt mai mult ca sigură că, deși ai încercat, ai ajuns la faza aceea de blocaj. Și… ai renunțat.
Dacă, însă, ai aplicat această metodă de a scrie ți ai reușit să scrii până la ultima pagina a cărții… Felicitări! Le meriți din plin.
Recunosc că… prima mea carte, așa a văzut lumina zilei. M-am izolat și am scris. Dar… nu înainte de a-mi „construi” temeinic mediul de care aveam nevoie. O să mai vorbim despre acest mediu. Cert este că, în clipa în care am hotărât să mă izolez, aveam deja la îndemână absolut tot ce aveam nevoie… câte un „remediu” pentru orice obstacol ce ar fi putut să apară în calea către prima mea carte.
2 – Scrii singur o carte folosindu-te de un curs
Acesta este un mod mult mai ușor de a reuși. Pur și simplu te folosești de experiența altcuiva. Experiența cuiva care a parcurs deja pașii pe care tu dorești să-i faci.
Evident, ca să urmezi un curs trebuie să investești ceva.
Dacă acel curs este de genul celor cu plată, investești o anumită sumă de bani. Și primești în schimb… valoare și experiență.
Dacă acel curs este gratuit, așa cum este cursul nostru, investești în el… timp. Și, primești în schimb… valoare și experiență.
Când am scris prima carte… nu o duceam chiar așa bine în plan financiar. Aveam alte urgențe astfel că, am eliminat din start ideea de investiție financiară într-un curs care să mă ajute să scriu o carte.
Totuși… este adevărat că… fiind și project manager, aveam deja creierul format pentru a putea planifica și extrage cheile esențiale oricărui proces.
Astăzi, dacă ar fi s-o iau de la capăt, categoric aș investi într-un curs. Pentru simplul motiv că aș scuti o gramadă de timp și emoții… care mai de care mai demoralizatoare.
Îți spun toate acestea ca să întelegi că… dacă îți dorești cu adevărat să scrii o carte… se poate!
Orice este posibil.
Iar tu… ca mine… ai un mare avantaj. Ești român. Sau româncă. Iar… noi românii… cu mândrie spun… suntem absolut speciali. Talentați, inventivi, capabili, minunați… și câte și mai câte. Cu tărie cred că, orice ne punem în cap să facem, reușim să ducem la bun sfârșit.
Dacă… și subliniez… dacă ne dorim cu adevărat acel lucru.
Cursuri de scriere. CLICK aici!
3 – Dictează-ți cartea
Oricât de ciudat ar părea (cel puțin, mie așa mi se pare), cunosc mulți scriitori care preferă să vorbească în loc să scrie.
Există fel de fel de instrumente ce pot fi folosite, cu care te poți înregistra. Cum este Dragon Naturally Speaking pentru vorbitorii de limba engleza. Din câte am înțeles, te înregistrezi în timp ce „povestești” cartea ta, instrumentul folosit îți transpune totul în cuvinte, iar tu poți trece la etapa de editare.
Personal, nu am de gând sa folosesc vreodată acest procedeu. Nu pentru ca aș avea ceva împotriva lui dar… eu sunt genul de scriitor care.. scrie, nu vorbește.
Ca o paranteză, exact din acest motiv, era cât p-aci să nu mai construiesc primul meu curs gratuit.
La început, mi s-a spus ca în ziua de astăzi sunt preferate doar cursurile video. Nu contest acest lucru dar… eu pur și simplu mă blocam (la momentul respectiv) când vedeam o camera video îndreptată spre mine. Așa că… demoralizată fiind… mă întrebam cine oare va dori să urmeze un curs în care informația primită este scrisă?
Dar… dorința de a ajuta măcar o singură persoană prin experiența mea… m-a facut să merg înainte. Și, mi-am spus… dacă măcar un om va avea nevoie de mine, Universul îi va îndrepta pașii spre experiența mea și cursul pe care l-am construit.
Așa îți recomand și ție să faci! În clipa în care îndoiala va mușca din tine și vei pune sub semnul întrebării necesitatea de a scrie cartea la care visezi… adu-ți aminte că… undeva în lumea asta largă… cineva are muuuuuuuuuuuultă (da, ai vazut bine… sunt mulți „u”) nevoie de experiența și sfaturile tale.
Nu te opri din scris!
Lasă în seama Universului modul în care cartea ta va ajunge la cine trebuie.
4 – Deschide un blog și publică-ți cartea sub formă de articole
Este o modalitate la care eu apelez des. Și nu doar eu ci… majoritatea scriitorilor care au bloguri.
Evident că, nu vei publică tot. Doar porțiuni, doar elemente esențiale pentru structura cărții tale.
Când ajungi cu publicarea la final, pur și simplu aduni toate materialele existente, le pui într-un singur fișier, le dezvolți, le editezi, le restructurezi și… voila! Ai draftul final al primei tale cărți.
Avantajul acestei metode este că… înainte de a ajunge să îți publici oficial prima carte, tu deja îți construiești audiența. Cu alte cuvinte, cititorii care vor duce „din gură-n gură” vestea că tu… ai publicat.
În plus, știind că deja ai audiență, foarte rar vei fi deranjat de… lenea care ne dă târcoale. Pentru că, te vei obișnui să publici consecvent pentru cititori. Adică, să scrii cu regularitate.
Foarte curând vei ajunge la faza la care… nu te vei mai îndoi de experiența și talentul tău. Și nici nu-ți va mai fi frică de vreun blocaj.
Deja ți-ai dovedit că poți!
Între timp, te invit să intri în comunitatea scriitorilor din Academia Nonfiction. Te asigur că-ți vei lua tone de inspirație zilnic. De ce sunt atât de sigură? Deoarece… am dat start Programului 365 Zile de Sprinturi de Scriere. Practic, o oră în fiecare zi… scriem împreună.
Dacă te sperie ideea de a scrie zilnic, 365 zile… pentru varianta lunară a programului… vezi detalii AICI.
5 – Scrii cartea ta având instructor personal
Este o modalitate foarte folosită de către scriitorii începători. După părerea mea, este suficient să apelezi o singură dată la un astfel de coach. Instructor… mai pe românește.
Pentru că, odată ce ai înțeles care sunt pașii pe care trebuie să-i faci, este suficient ca să te poți folosi de cunoștințele primite și la celelalte cărți pe care dorești să le scrii.
Partea bună la această modalitate de a scrie o carte este că… nu ai cum să ratezi. Cartea ta, cu siguranță va vedea lumina zilei.
Pentru simplul motiv că… asta este treaba instructorului tău. Să aibă grijă că tu să-ți vezi visul cu ochii.
Evident, dacă vrei să afli mai multe detalii despre modul în care te pot ajuta să îți împlinești visul de a deveni autor de carte, programează un call cu mine. Ne întâlnim pe Zoom, vedem dacă ne placem unul pe altul… batem palma… stabilim o strategie de lucru și… începem când dorești.
6 – Scrii cartea ta având instructor și un grup
A fi parte dintr-o echipa ce are aceleași visuri, aspirații și scopuri… nu e mic lucru!
Din contră… acesta poate fi elementul hotărâtor care va duce la succesul cărții tale.
În plus, grupul și instructorul te vor ajuta nu doar în procesul scrierii primei tale cărți. Ci, vei beneficia de sprijinul acestora și pe viitor.
Aceasta este diferența între modalitatea de mai sus, aceea în care ai un instructor personal, și varianta în care ai un fel de grup de mastermind, care este condus de un coach ce are deja experiența de care tu ai nevoie.
În general, această modalitate de a scrie o întâlnim la „echipele” de tip membership, cu plata lunară sau anuală. Sau, câteodată, plata se face o singură dată, la început, garantându-ți accesul la informații și update-uri… pe viață. Personal, când este vorba de un curs, cu instructor și grup, prefer ultima varianta, aceea cu acces pe viață după ce am făcut plata.
7 – Scrii cartea cu un co-autor. Sau cu mai mulți…
Nu cred că ai nevoie de prea multe detalii în legătură cu această modalitate de a scrie o carte. Personal, nu am folosit-o până acum și… cred că nici nu o voi folosi în viitor.
Nu am nimic împotriva ei dar… pur și simplu nu face parte din stilul meu.
Însă, am avut ocazia să citesc câteva cărți scrise cu această metodă și… recunosc… cantitatea de informații utile a fost la înălțime.
Ca atare, dacă tu crezi că nu ai timp și nici chef pentru a scrie o carte cap-coadă, îți recomand să te asociezi cu unul sau mai mulți autori să scrieți una împreună.
O singură observație aș face… eu prefer cărțile în care co-autorii au stiluri asemănătoare. Evident că se poate și altfel dar… această este opinia mea.
***
Și cu asta, am terminat lista metodelor pe care eu le cunosc și pe care tu le poți aplică atunci când vrei să scrii o carte.
De fapt, ar mai fi o metodă. Aceea numită ghost writing. Am scris, pentru alții, peste 20 de cărți cu această metodă. Dacă partenerul care te angajează să scrii se află pe aceeași frecvența cu tine, satisfacțiile pe care le ai scriind astfel sunt mari.
Dar, cursul nostru nu se adresează acestui gen de scriere. Ce mi-am propus este ca TU să scrii, cu propria mânuța, cartea la care visezi.
Și acum… întrebarea de care vorbeam la început…
Care metodă o alegi pentru a scrie prima ta carte?
Mereu am avut dragostea de a-mi înșira gindurile pe o coala de hârtie încă pe vremea pe cind eram o copilita de 13 ani … La un moment dat m-am oprit din simplul motiv căci cind mi se părea că-mi vine muza și aveam atâtea gânduri de a înșira pe coala de hârtie numai luam stiloul in mâna ma blocam și mi se pierdeau toate gândurile din minte… acum însă cu telefoanele performante îmi însir cuvintele timbrind și simt că-mi reușește … am o poveste lunga de timbrat cu doamne ajuta sa ies la un bun final… mulțumesc mult Mirela de sfaturile acordate.
Cu mult drag, Natalia. Sa fie cu folos!
Multumesc cu inima plina de bucurie,pentru aceste indrumari,eu am de gand sa scriu cartea mea cu mana,care o stapanesc mai bine ,decat alt instrument.Si ca un raspuns la intrebarea ,cand incep sa scriu, este chiar in cel mai scurt timp,acela fiind,acum la luna noua in Rac, asta fiind 20- 07, 2020 in numerologie asta inseamna cifra 4,care reprezinta realizare.Eu avand ascendentul in Rac, se aranjeaza lucrurile in voia divina si pentru mine.Asa este,si asa sa fie***
Multumesc pentru vizita si comentariu, Anisia! Spor si inspiratie iti doresc.