Întrebare primită de la D.I:
„… eu am scris niște volume, cum fac să le public pe toate? Am făcut un search și am trimis mesajul meu cu dorința de a publica la 40 de edituri, din 40 am primit un singur replay! Cum ar trebui să fac?”
Răspunsul meu:
D.I, multumesc pentru intrebare. În general, fiecare editură are propriile specificații, termeni și condiții de colaborare. Nu cunosc specificul editurilor pe care le-ai contactat și nici nu știu daca, anterior, ai făcut o cercetare în ceea ce le privește.
De exemplu, editura pe care o conduc accepta doar manuscrise nonfiction, care trebuie să îndeplinească anumite condiții de stil. Din câte am observat, din zecile de cereri de colaborare pe care le primim, foarte puțini autori se deranjează să verifice dacă suntem interesați de domeniile despre care ei scriu.
Ca informatii generale, editurile au trei fome de stil de lucru:
– traditional – in care, editura suporta toate cheltuielile mecesare publicarii si lansarii cartii. Selectionarea autorilor este riguroasa si, de cele mai mute ori, un criteriu important este audienta care… deja… acesta o are. Cu alte cuvinte, cu cat audienta este mai mare, cu atat mai mult cresc sansele de a semna contractul de editare si publicare.
– hibrid – în care, editura suportă o parte din cheltuielile necesare publicării, cealaltă parte intrând în sarcina autorului. De la editură la editură, acest mod de lucru are variabile.
– self-publishing – în care, editura joacă doar rolul de intermediar între autor, Biblioteca Națională a României și tipografie. În acest caz, toate cheltuielile necesare cad in sarcina autorului. Inclusiv distribuția ulterioară a cărții.
Mai există o a 4-a variantă de care nu mulți scriitori sunt conștienți. Varianta de publicare în regie proprie. În acest caz, viitorul autor trebuie să contacteze Biblioteca Națională a României și să urmeze pașii indicați la semnarea contractului. Pentru autorii independenți se acordă două ISBN-uri gratuite anual. Evident, toate cheltuielile de publicare și distribuție cad în sarcina autorului.
Sper ca raspunsul meu să fi adus puțină lumină în labirintul publicării unei cărți.
Spor și succes cu cărțile!