Calea cea mai usoara de a deveni Scriitor
Bine te-am regasit, drag scriitor! La ora la care scriu aceste randuri, probabil ca deja te afli in minunata lume onirica. Si, in timp ce tu respiri calm si… poate… zambesti in lumea de vis in care te afli, mie imi cam vine sa ma dau cu capul de birou.
Dramatic, nu-i asa?
Apai, chiar asa.
Nici macar nu stiu daca sa rad sau sa plang.
Dar… iata ca, dupa ceva vreme de framantari… linistea imi napadeste fiinta. Asa ca, iar mi-am suflecat manecile si am purces sa-ti scriu. Fara ca macar… sa stiu cand si cum iti voi trimite mesajul. 🙂
(Nota ulterioara: La momentul la care public aceste randuri, deja stiu ca ti-l trimit dupa mai mult de 36 ore de la data scrierii.)
Acum… poate te intrebi ce motiv m-ar determina sa-mi deteriorez (eventual) tenul pocnindu-l de biroul meu cel nou (despre care ti-am povestit cu ceva vreme in urma.
Ei bine, fie ca te intrebi, fie ca nu te intrebi… eu tot iti spun. 🙂
In urma cu vreo 4-5 ore, daca nu cumva mai multe, a cazut netul.
Fix in mijlocul activitatilor internautice mandatorii unei lansari de succes.
Banuiesc ca stii deja ce am lansat.
A 9-a Editie a cursului “Cum sa scrii o carte nonfiction de impact, in maxim 3 luni”.
Acum, daca tot vorbim de calea cea mai usoara…
Daca as fi fost un om al pesterilor… zau ca… doi bani nu as fi dat pe o astfel de situatie.
Dar, ce sa fac? Am crescut si trait in vremuri moderne.
Si, probabil ca si tine, am capatat fel de fel de dependente… la fel de moderne.
Printre care si adictia (cu ghilimelele de rigoare) de internet.
Atat de necesar publicarii, lansarilor, organizarii cursurilor online.
Daca as fi fost un om normal-modern care se conecteaza folosind telefonul, iar nu m-as fi agitat. Telefonul meu mobil are conexiune cu carul.
Dar, ce sa fac? Sunt capoasa de cand ma stiu si, in plus, mai sunt si sentimentala. Daca pun ochii pe ceva sau cineva si-i declar iubirea mea… apai… nimic nu ma clinteste din drum. Ca atare, dragostea ce am declarat-o pc-urilor si laptopurilor ma tine departe de sansa de a accesa ceva cu telefonul. Nu de alta dar… habar nu am, sau mai bine spus… niciodata nu m-a interesat sa-l folosesc altfel decat pe whatsapp si convorbiri normale.
Ca atare, folosesc timpul… pe care-l puteam petrece pe retelele sociale… scriind.
In principal, carti.
Nonfiction… deoarece si acestora le-am declarat totala mea iubire.
Poate stiai… sau poate nu… dar nonfictiunea este calea cea mai usoara de a deveni scriitor. Chiar profesionist.
Exista varianta in care, nu te-ai gandit pana acum sa scrii carti nonfiction. Poate ca, la fel ca mine in trecut, te visezi un faimos romancier.
Dar, fie ca ma crezi, fie ca nu, scrierea nonfiction are multe de oferit.
Printre altele… satisfactia imensa si multiple oportunitati de a-ti castiga existenta.
Si, sa fim seriosi… traim vremuri in care… suntem provocati de Univers sa iesim de sub stapanirea celor ce… ne obliga sa semnam condica.
Precum, alergam eu zilnic cu noaptea in cap s-o semnez.
Vitejeste.
Exact cu un an in urma.
Inainte de a-mi face cadou demisia din jobul de inginer.
Fix de ziua mea.
In timpul lansarii editiei 3 a Cursului “Cum sa scrii o carte nonfiction de impact”.
Dar, sa revenim.
Iata, mai jos, cateva puncte demne de luat in calcul atunci cand te intrebi de ce ai vrea sa scrii o carte nonfiction.
Cu alte cuvinte, pun pe tava argumentele ce ma fac sa afirm ca discutam de calea cea mai usoara de a deveni scriitor.
1 – Piata pentru scrierea nonfiction este imensa. Cererea pentru cartile nonfiction o depaseste pe cea pentru cartile fiction.
2 – Cartile de fictiune sunt citite de majoritatea oamenilor strict pentru propria placere. Cartile nonfiction sunt citite cu speranta intr-o viata mai buna, in capatarea de noi abilitati si cunostinte ce pot fi aplicate in vederea obtinerii abundentei, prosperitatii, fericirii, ascensiunii profesionale si, in general, speranta de a gasi cheite ce deschid usile catre manifestarea a orice si-a dorit cititorul sa obtina in viata. Ghici care dintre cele doua… are mai multe sanse de a fi cumparata?
3 – Revenim la “chestia” care m-a dat pe mine mai devreme peste cap… prin simpla disparitie… mai exact, internetul. Daca ne gandim la aceasta vasta retea numita WWW… trebuie sa recunosti, fara nici un dubiu, ca majoritatea informatiilor cuprinse in miliardele de pagini web active sunt… nonfiction. Ei bine, ce personaje crezi ca scriu toate aceste pagini? Scriitorii nonfiction, evident. Unii se numesc bloggeri, altii jurnalisti, coaches, terapeuti… si cate si mai cate categorisiri. Dar toti, indiferent de numele atribuit, sunt scriitori. Nonfiction. Unii scriu chiar carti. 🙂
4 – Traim in vremuri in care setea umana de informatii a atins cote mult mai inalte decat in vremurile de mult apuse. Ca atare, este nevoie de scriitori nonfiction buni. Cu abilitati lingvistice deosebite si cu o creativitate iesita din comun. Scriitori care… stiu pentru cine scriu, ce scriu, de ce scriu si ce vor sa faca cititorii dupa ce au terminat de citit cuvintele asternute pe hartie. Virtuala sau nu.
5 – Spre deosebire de scriitorul fiction care isi foloseste imaginatia pentru a crea lumi imaginare care sa para autentice, populandu-le cu personaje fictive si lanturi de evenimente care trebuie sa inchege totul… scriitorul nonfiction dezvolta un alt soi de abilitate. Aceea de a explica lucrurile, de a folosi dovezi si concepte complexe si de a le asterne pe hartie intr-un mod in care cititorul sa il adore.
6 – Scriind nonfictiune si, in special, o carte nonfiction… te asigur ca… nu te vei plictisi niciodata. Si, asta deoarece, iti vei folosi abilitatile de cercetator si vei cauta detalii si infomatii pentru a-ti demonstra punctul de vedere… si in gaura de sarpe. Iar, in cazul in care nu stii cum sa gasesti “vizuina” aceasta… te invit sa te inscrii la Cursul pe care tocmai l-am lansat. “Cum sa scrii o carte nonfiction de impact” iti va dezvalui… printre altele… cum sa cauti, ce sa cauti, cat sa cauti… si ce perle poti scoate din aceasta cautare. Cu alte cuvinte… vei deveni un mic maestru in research.
7 – As putea sa-ti dau si alte argumente dar… ma opresc la numarul 7. Daca ma citesti mai demult… stii deja ca ador numerele 7 si 13. Astazi ne folosim de 7… in speranta ca, poate, intre timp vine netul. Rapid. Cu sania. Chiar daca afara nu-i zapada. Dar, macar, suntem in plina iarna.
Asa deci si carevasazica… numarul 7… diferenta intre scriitorii de fiction si cei de nonfiction este ca… te poti hrani (si odata cu tine se poate hrani si familia ta) din veniturile pe care le poti obtine scriind nonfictiune. Exceptie facand cazurile combinate de adevarata genialitate, perseverenta si noroc… precum (de exemplu) “mamica” lui Harry Potter (pe care, il ador!!!)… te asigur ca exista o mare diferenta intre veniturile obtinute de doi scriitori obisnuiti… dintre care unul scrie fiction si celalalt nonfiction. Iar veniturile care atarna mai greu sunt cele ale scriitorului de… ai ghicit… nonfiction.
Dar, nu intentionez sa iti anihilez dorinta de a scrie un roman, de a deveni scriitor de fictiune… asa ca… iti spun un mic secret. Poti scrie romanul fiction la care visezi… in timp ce-ti castigi existenta scriind nonfiction. Precum fac eu cu trilogia la care lucrez de zor. Printre “picaturi” nonfiction.
Si, acestea fiind spuse… te invit, inca o data… sa vizitezi pagina de prezentare a Cursului “Cum sa scrii o carte nonfiction de impact, in maxim 3 luni”.