Bine te-am regasit, drag scriitor! Astazi… vorbim despre falsitate. Mai bine spus, despre tainicele capcane ascunse in regulile de scriere. Si mai exact, despre capcanele carora le cade prada scriitorul, in dorinta de a scrie o carte geniala.

Poate ca, pe buna dreptate, esti tentat sa intrebi “ce o mai fi si asta?”. Iti explic imediat.

Si, ca deobicei, te invit sa ma contrazici daca ai argumente. In minim 900 cuvinte. 🙂

De ce exact 900? Cei care citesc de ceva vreme articolele acestui site stiu deja de ce. Dar, pentru cazul in care esti nou sosit aici, afla ca te voi invita constant sa ma contrazici (sau sa ma aprobi) respectand acest numar de cuvinte astfel incat, dupa 3 luni de argumentatii sa ai deja scris draftul primei tale carti. 🙂

Acestea fiind zise, sa trecem la subiectul zilei.

 

Capcane ascunse in regulile de scriere

 

In cazul in care nu stiai, afla ca, la inceputul caii catre cartea lor majoritatea scriitorilor sunt victimele catorva capcane.

Am putea spune chiar ca, unii dintre acesti scriitori se prabusesc, de-a dreptul, intr-o prapastie. Din care, cu mare greutate reusesc sa iasa. Iar, victoria scaparii din acea prapastie, se datoreaza perseverentei… incapatanarii… cu care ei continua sa scrie.

In ciuda celor care… si-au facut un titlu de glorie din a stabili si propovadui reguli de scriere ce au pur si simplu rolul de a inabusi orice incercare de a-ti dezvolta personalitatea.

Sa ne intelegem… vorbim despre personalitatea ta in calitate de scriitor.

Nu cred ca este vreun secret pentru cineva, faptul ca, traim intr-o lume a regulilor, a conventiilor, a traditiilor.

Suntem obisnuiti ca, intai sa ne supunem regulilor si abia apoi sa avem curajul de a ne dezvalui originalitatea.

Suntem obisnuiti sa ne cautam modelele de urmat, sa aplicam traditiile si conventiile.

Suntem obisnuiti sa ascultam orice “sfat” sau mai bine spus regula ce subliniaza faptul ca… doar “cei alesi” pot scrie o carte. As putea chiar scrie o carte cu toate vorbele si argumentatiile (majoritatea preluate din vorba-n vorba) auzite pe marginea acestui subiect.

Probabil ca… le-ai auzit si tu.

Si mai probabil, nu m-as mira daca mi-ai spune ca teama de a nu fi printre “cei alesi” te-a determinat sa nu finalizezi… inca… scrierea cartii pe coperta careia iti doresti sa apara numele tau de autor.

Ei bine, daca asta voiai sa-mi spui, afla ca asa numitele teorii si reguli ale scrisului nu sunt altceva decat… indrumari.

Ghidari pe calea catre cartea ta.

Poti tine cont de ele, le poti urma insa… nu este necesar sa mergi pana-n panzele albe supunandu-te unor reguli ce… poate… iti sufoca personalitatea.

De scriitor, evident.

Daca vrei sa auzi parerea mea… scrierea este Arta.

Si, tot ca parere personala o sa spun… in arta nu exista reguli.

Nu au existat reguli.

Nu pot exista reguli.

Nu vor exista niciodata reguli.

Daca ar exista… atunci nu am mai vorbi de arta.

 

Scrisul este arta. Si, nu intentionez sa-mi schimb parerea in aceasta viata.

Ca atare, nu te mai lasa doborat de fel de fel de reguli zbierate pe toate caile!

Reguli ce, trebuie sa recunosti, pana acum te-au tinut departe de materializarea cartii tale.

Evident, este dreptul tau sa alegi sa te supui regulilor.

Iar eu, iti onorez calea.

Insa, in acest caz, caile noastre se despart.

Calea pe care eu pasesc, se “supune” doar dreptului scriitorului de a-si stabili propriile “reguli”.

Pe calea Artei de a scrie o carte.

Atat timp cat, ceea ce scrii reprezinta traseul parcurs de tine in viata, atat timp cat iti expui propriile idei, atat timp cat iti asterni in pagina sufletul prin intermediul cuvintelor… din punctul meu de vedere nu poti da gres.

Traim vremuri in care omul are nevoie ca de aer sa-si redescopere libertatea.

Iar pentru un scriitor, aceasta redescoperire incepe cu refuzul de a cadea in falsitatea si capcanele regulilor de scriere.

Impuse de altii.

De-a lungul istoriei.

Precum un pictor ce isi permite sa puna culori pe panza… exact cum simte… tot asa ar trebui si scriitorul sa faca.

De cele mai multe ori, scriitorul cade prada in aceste capcane.

Capcanele din regulile de scriere.

Capcane ce il paralizeaza, il forteaza sa blocheze intregul proces de scriere a cartii si… il arunca intr-un ocean de indoieli si incertitudini ce ajung sa-i controleze Calea.

Capcane incluse in regulile de scriere care… il forteaza sa faca un efort absolut mecanic. In dorinta imensa de a scrie o capodopera.

Insa, vin eu si-ti spun.

Adevaratele capodopere se nasc din suflet. Nu din impuneri. Nu din reguli de scriere.

In concluzie, vrei sa scrii o carte?

Citeste toate regulile, adapteaza-le soaptelor sufletului tau si… fa singurul lucru pe care un scriitor ar trebui sa-l faca.

Scrie!

Capcane in regulile de scriere
CLICK pe carte pentru detalii Despre Scris.

4 Comentarii

  1. Fiecare scriitor are propria sa voce și propria sa poveste de spus. Este esențial să ne asumăm riscul de a ne exprima liber și de a nu ne lăsa influențați în exces de reguli impuse de alții. Înțeleg că regulile pot servi drept ghiduri și instrumente de dezvoltare a abilităților noastre, dar nu ar trebui să le considerăm ca pe niște dogme absolut necesare. În final, ceea ce face o carte specială este autenticitatea și pasiunea pe care autorul o aduce în cuvinte.

    Deci, îndemn pe toți aspiranții scriitori să se ridice deasupra capcanelor și să-și găsească propriul drum în scrierea lor. Nu te lăsa descurajat de reguli prea stricte sau de presiunea de a te conforma în totalitate. Sufletul și pasiunea ta sunt cele mai puternice instrumente în crearea unei opere autentice. Așadar, să nu ne lăsăm controlați de îndoieli și să ne permitem să explorăm liber arta de a scrie!

    Mulțumesc încă o dată pentru acest articol provocator și încurajator. Continuă să ne împărtășești gândurile tale și să ne motivezi să căutăm adevărata libertate în scris

    • Diana, îți mulțumesc. Voi continua să împărtășesc gândurile mele și să motivez pe toți cei interesați să caute și să găsească adevărata libertate în scris. Doar împreună vom reuși.

  2. Să știi că aceste cuvinte mi-au fost călăuză de câte ori citeam ceva deosebit de bun scris de altcineva. Mă gândeam că nu am cum să scriu ceva mai bun sau mai cu impact. Apoi, însă, mă „reformatam”. Fiecare individ e unic, irepetabil. Fiecare simte altfel, are propria reacție, părere, iar ecoul stârnit de mesaj este unic, de asemenea. Acest lucru m-a determinat să scriu în continuare și să-mi desăvârșesc proiectul.

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici