Bine te-am regasit, drag Scriitor! In nenumaratele editii de cursuri tinute pana acum am avut ocazia sa intalnesc diferite tipuri de scriitori. Criteriile difera atat de mult incat nu am putea niciodata sa facem o clasificare completa intr-un singur articol. Ca atare, astazi vreau doar sa-ti vorbesc despre muzica pe care o ascult cand scriu.

Pentru ca, DA, acesta este unul dintre criteriile ce imparte lumea scriitorilor in doua: scriitorii ce asculta muzica in momentele in care scriu si… scriitorii care prefera „linistea”.

 

Ce muzica ascult cand scriu
Ce muzica ascult cand scriu. Cadoul pentru tine.

 

De ce ai asculta muzica atunci cand scrii? Apai… nu as putea sa-ti argumentez aceasta preferinta deoarece… totul depinde atat de mult de modul in care fiecare scriitor functioneaza pe interior incat… nici macar nu are sens sa ne convingem unii pe altii ca exista o varianta optima. In acest caz, optimul este prea subiectiv si prea relativ.

Ca atare, eu voi vorbi doar despre preferintele mele. Iar daca si tu preferi sa asculti cand scrii… aceste cuvinte ti se adreseaza la modul cel mai direct.

Sa ne imaginam ca ne aflam intr-o sala de cinema. Vizionam un film. Daca am fi foarte atenti la modul in care filmul a fost conceput… vom observa cu usurinta ca pe tot parcursul acestuia sunt „presarate” bucati muzicale. Din abundenta. De ce, oare? Ei bine, deoarece muzica aceasta ne amplifica „simtirea” unei scene de film.

Daca nu esti foarte convins de ceea ce spun, te provoc sa deschizi televizorul si sa alegi un film cu subtitrare. Inchide sonorul si urmareste… sa spunem… 10 minute de film. Noteaza-ti, ca intr-un fel de jurnal, ce stari interioare ai avut. Dupa care, reia aceeasi portiune de film, de data asta cu sonor. Dupa care, noteaza in acelasi jurnal… ce ai simti de aceasta data. Cu siguranta, vei observa ca deschizand sonorul… nu doar ca vei auzi vocile actorilor ci si… coloana sonora a filmului. Iar muzica aleasa de regizori are rolul… de a-ti amplifica starile.

(Regizorii sau oricine o alege muzica… scuze… dar nu sunt familiarizata cu modul de organziare a unei echipe ce produce un film artistic.)

Dar, muzica pe fundal nu este folosita doar in cazul productiilor artistice. Sa mai luam un exemplu. Presupunemd e aceasta data ce te afli intr-un Spa. Stii tu… acel gen de salon n care mergi pentru un masaj, pentru o terapie alternativa, meditatie sau pentru… orice te poate face sa-ti gasesti Zen-ul interior. Ei bine… si acolo vei avea parte de un fundal sonor. Si nu doar sonor dar sunetele acelea sunt foarte bine studiate si alese pentru a produce efectul scontat.

Muzica are abilitatea de a ne influenta, fiziologic si psihologic, nivelul energetic. Iar… acest nivel energetic este in stransa legatura cu… multe. La scriitori, este in stransa legatura cu… chiar Muza. De aici si pana la imersiunea noastra intr-un ocean de viziuni si idei creative… este un simplu pas.

Evident, nu am pretentia ca la toti scriitorii efectul va fi acelasi. Insa, in cazul meu… dupa multe „studii si experimente” facute pe propria-mi piele… am ajuns la concluzia ca muzica devine triggerul cel mai puternic atunci cand vreau sa invit Muza la o „cafeluta” in timp ce scriem impreuna.

Am intalnit la cursuri multi scriitori care mi-au spus ca prefera tacerea. Este si acesta un mod de „lucru”, evident. Dar  eu… categoric… am nevoie de Muzica. Fara partea de lirica, evident. Muzica, in sine, imi este suficienta. Si… nu doar suficienta dar, in unele cazuri, chiar mandatorie.

Acum… sa ne intelegem… nu ascult orice. De-a lungul timpului, am facut fel de fel de incercari si am tras propriile concluzii. Si, din toate aceste… sa le spunem, studii… a rezultat o lista destul de maricica de piese muzicale din care aleg background-ul sonor in functie de genul literar la care lucrez in acel moment.

Iar astazi… acesta este cadoul meu pentru tine. Am mai scris despre diferitele tipuri de coloane sonore si de criteriile dupa care le aleg. Nu reiau aceeasi informatie dar… o poti gasi in articolul „Cum imi gasesc inspiratia cand scriu„.

Insa… astazi iti daruiesc lista mea de piese muzicale. cand scriu, in functie de starea de spirit de care am nevoie, aleg una dintre bucatile incluse. Adaugand o astfel de lista rutinei mele zilnice de scris, sunt capabila sa plonjez mult mai usor si rapid in abisul creativ de care am nevoie pentru… a scrie.

 

Iata muzica pe care o ascult cand scriu.

 

 

Ai in coltul din dreapta-sus, trei liniute pe care… daca dai click… deschizi intreaga lista de piese muzicale. dar, pentru cazul in care nu reusesti, iti las si linkul direct catre lista mea din Youtube.

Poti sa ti-o salvezi sau poti sa-ti creezi propria lista extragand ceea ce-ti place de aici. Recomandarea mea este sa ai din timp un playlist gandit. Asta te ajuta foarte mult, nefiind necesar sa mai pierzi timpul sa gasesti ceva cu care rezonezi in acele momente.

Si… pe acordurile muzicii ce asculti cand scrii…

Spor si inspiratie iti doresc!!!

 

PS: Daca ai primit acest articol de la un prieten, te invit sa te ABONEZI la NEWSLETTER.

 

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici