„La Taclalele” de astăzi sunt… nu foarte lungi dar nici scurte. În schimb, aș putea spune ca sunt profunde. De ce? Deoarece îți propun să vorbim puțin despre sperietoarea din viața oricărui scriitor. Blocajul scriitorului. Mai exact… cine a inventat acest faimos termen și problemele psihologice ce stau la baza acestui blocaj.
Termenul în sine este ciudat. Dacă nu știi deja despre ce este vorba, te poți duce cu gândul chiar și spre ceva horror.
Asociat cu scrisul, acest termen sintetizează situația în care un autor pare să-și piardă capacitatea, capacitatea și motivația de a scrie.
Această „condiție” îi poate lovi pe cei mai buni dintre oameni și poate varia de la incapacitatea temporară de a avea idei până la imposibilitatea de a produce vreo scriere ani de zile.
Recunosc, îmi place să pătrund dincolo de aparențe și, de felul meu, studiez zilnic destul de mult.
Ca rezultat al acestei pasiuni… ce crezi ca am descoperit deunăzi despre Blocajul Scriitorului?
Ceva ce nu știam și nici nu mi-a trecut prin cap sa cercetez până acum.
De fapt, nici acum nu mi-a trecut prin cap ci, dintr-o pură întâmplare, am aflat că termenul „blocajul scriitorului” apare ca fiind descris pentru prima dată în 1947 de psihanalistul Edmund Bergler.
Edmund Bergler a fost un scriitor prolific, cu aproximativ 25 de cărți publicate (pe teme diverse precum: dezvoltarea în copilărie, criza vârstei mijlocii, lipsa de iubire în căsătorii, jocuri de noroc, comportamente de autosabotare și homosexualitate).
Deși pare că „producea” cărți pe bandă rulantă, avea și el momente în care… nu era in stare decât să se holbeze la pagina albă. Este, cu siguranță ceva, cu care s-a confruntat dar nu aș spune că a suferit din cauza asta.
Observând pe propria piele efectele devastatoare a acestei stări, a studiat scriitorii pentru a afla de ce, uneori, aceștia nu reușesc să scrie și, prin urmare, a decis că au blocarea scriitorului. Cu alte cuvinte, a creat o metaforă pentru a descrie „starea” prin care, el și numeroși alți scriitori, treceau.
El a concluzionat că dacă ai putea rezolva problema psihologică personală, ai putea elimina blocajul.
Ce putem înțelege prin problemă psihologică?
Bergler și psihologii de mai târziu au descoperit că, de obicei, se întâmplau și alte lucruri în viața scriitorilor care se confruntau cu blocajul scriitorului.
Dar pentru că, aceștia au vrut să scrie și nu au putut, a fost atribuit scrisului.
Blocajul scriitorului variază de la o persoană la alta, dar, practic, „viața” (cu bune și rele) se pune în cale.
Probleme psihologice personale ce pot fi luate în calcul atunci când vrem să descifrăm blocajul scriitorului:
- Frica sau anxietatea (cine va dori să citească asta?)
- Incertitudinea (sunt destul de bun ca să scriu asta?)
- Abilitatea de a stabili priorități, de a planifica sau organiza (schițele/drafturile/ciornele sunt cheia finalizării unei cărți)
- Reacții la felul în care a scrie sau a nu putea scrie ne face să ne simțim (eșecul)
- Sentimentul că ești nedemn și neapreciat (stima de sine scăzută)
- Obiceiuri deja „împământenite” care nu sunt de ajutor
- Evitarea și neconfruntarea cu problemele (nu știu să scriu, așa că nu voi face și nici măcar nu încerc ceva)
- Lipsa de informație – când știi pașii ce trebuiesc urmați totul devine mult mai simplu de manifestat
Ora dezvăluirilor…
Deși poate-ți par stăpână „din naștere” pe ceea ce scriu, mă dezbrac (nu de caracter) de măsți în fața ta și recunosc. Am ajuns la faza pe care tu o percepi… DOAR trecând, rând pe rând și uneori chiar de-a valma, prin toate situațiile de mai sus. Acesta este și motivul pentru care am devenit… un mic expert în depășirea acestui blocaj al scriitorului.
”Cine va dori să citeasca ce scriu?”, ”Sunt destul de bună ca să scriu?”… sunt întrebări care m-au bântuit mult timp până să am tupeul și curajul de a mă înfățișa omenirii așa cum sunt.
Tu te confrunți cu vreuna dintre aceste situații?
Dacă da, cum le rezolvi punctual?
***
Dacă vrei să devii stăpân pe viața ta de scriitor și blocajul scriitorului să fie ceva simplu de depășit, te invit să te înscrii la cursul pe care l-am pregătit, în acest sens, pentru tine.
Foarte grozava postarea. Tocmai am dat peste blogul tau si am vrut sa spun ca mi-a placut cu adevarat sa rasfoiesc postarile de pe blogul tau. In orice caz, ma voi abona pe feedul tau rss si sper sa scrii din nou foarte curand!
Multumesc.