Bine te-am regasit! Astazi, mi-am propus sa iti dezvalui putin din discutiile pe care le purtam pe grupul infiintat cu scopul de a scrie impreuna carti… in doar 90 de zile. Ca atare, o sa vorbim putin despre storytelling. Stii tu… termenul acela care pare a fi la moda astazi dar… care in substraturi ascunde o notiune antica. Mai pe romaneste… despre cum sa scrii o scena puternica, indiferent ca scrii o carte fiction, una nonfiction sau ai ales sa postezi povestile tale intr-un website/blog.

Cum sa scrii o scena puternica
Cum sa scrii o scena puternica

Si, pentru asta, o sa incep direct cu un citat. De ce? Pentru ca, am gasit unul care, se potriveste de minune cu ce doream sa-ti povestesc.

Noi, oamenii, suntem atat de complecsi; suntem atat de misteriosi, chiar si fata de noi insine; suntem atat de dificili unul cu celalalt. Si dupa toate acestea, storytelling-ul ne reaminteste ca toti suntem la fel.” ~ Brad Pitt

Ei bine, ca sa-l parafrazez pe Brad Pitt… Cartile sunt atat de complexe; cartile sunt misterioase, fiecare in parte; cartile par ca sunt dificil de scris. Dar, indiferent de ce poveste alege scriitorul sa astearna in cuvinte… de fapt… toate povestile de succes sunt la fel. Au aceeasi structura.

Si uite asa… astazi amintim despre:

👉 cei 6 pasi ai unei scene puternice si
👉 cei 6 pasi ai unei dileme realiste.

Cu siguranta, orice scriitor de astazi a fost ieri un cititor pasionat.

Refuz sa cred ca cineva se naste direct scriitor, fara a fi trecut prin momentele pasionale in care… inima ii batea mai repede atunci cand tinea in maini o carte scrisa de altcineva.

Si, nu doar ca o tinea in maini dar, o citea cu sufletul la gura.

Banuiesc ca te regasesti in aceste cuvinte. Iti amintesti acele momente? Ei bine, stii care era motivul pentru care erai atat de “prins” de ceea ce citeai?

Iti spun eu… in caz ca nu ti-a venit instant raspunsul.
Scenele.
Da, scenele… acele mici fragmente ale unei povesti.
Acele portiuni care construiesc solid povestea ce te capteaza cu totul.

Astazi esti si tu scriitor… lucrezi de zor la cartea pe care o ai in inima… vrei s-o vezi publicata si, evident, iti doresti sa aiba succes. Cu alte cuvinte, sa primeasca doar recenzii bune de la cititori.

Poate cateodata pui la indoiala capacitatea ta de a scrie o astfel de carte. Si… asta… deoarece esti om.

Si tu, ca si noi ceilalti.
Iar noi oamenii, suntem maestrii in a pune totul la indoiala. Suntem experti in a analiza tot potentialul negativ al unui proiect.
Ei bine, cartea ta este tot un proiect.
Si, iata ca vin eu astazi sa-ti spun… indeparteaza aceasta teama!

Cine sunt eu sa-ti cer asa ceva?

Ei bine, sunt un scriitor dintre multi altii. Un scriitor care a scris destule carti, astfel incat, sa am acum tupeul sa vin in fata ta cu “sfaturi”. Dar, inafara de a fi scriitor, mai am un avantaj. Sunt si project manager. Iar asta imi da capacitatea de a analiza un proiect in toate aspectele, de a-l “sparge” in bucatele controlabile. De ce ai “sparge” proiectul in bucatele? Deoarece, acordand atentie fiecarei bucatele de proiect si ducand-o la bun sfarsit in toate detaliile, la final iti asiguri succesul proiectului.

In cazul de fata, succesul viitoarei tale carti.

Asa ca, pentru astazi, mi-am propus sa indepartam cateva din temerile care ii dau tarcoale oricarui scriitor.

👉Teama de esec.

👉Teama de critici.

👉Lipsa de incredere in propriul talent.

O sa mai vorbim despre aceste temeri, dar acum, vreau sa intelegi ca o carte buna, indiferent ca este fiction sau nonfiction, se bazeaza pe storytelling.

Cu alte cuvinte pe povestea inclusa in carte. Exista povestea principala a unei carti si povestile secundare.

Si, daca tu ca scriitor, reusesti sa atingi inima cititorului prin aceste povesti, atunci iti asiguri succesul cartii.
Deci, haide sa spargem acum o poveste in bucatele numite scene.
Fie ca scrii o carte nonfiction sau una fiction, scenele sunt ingredientele pe care un storyteller de succes le foloseste.

Precum sunt scenele, tot asa e si povestea.
Daca scenele pe care le construiesti sunt puternice, si povestea va fi puternica.
Daca, in schimb, fiecare scena pare ca… pardon… o lalaie… tot asa va fi si povestea pe care o zugravesti in cuvinte.

Iar reactia cititorului va fi una pe masura.

Sa amintim deci, care este structura unei scene clasice… cu alte cuvinte…

Cum sa Scrii o Scena Puternica

Partea 1: Scena (Actiunea)

1 – Scopul (personajul tau… repet, fie ca ne referim la o carte fiction sau nonfiction… vrea si incearca sa obtina ceva ce ajuta la definitivarea scopului povestii)

2 – Conflictul (personajul intalneste un obstacol in calea atingerii scopului scenei)

3 – Efectul/dezastrul (stiu… suna dramatic. Dar, chiar despre asta este vorba. Pentru ca o poveste sa aiba in final succes, personajul povestii trebuie sa atinga “fundul” experientei si de acolo, scriitorul il ridica. Acum, nu este cazul sa ne inchipuim ca “dezatrul” inseamna ca… saracul personaj este devastat (la modul ca-si pierde o mana sau un picior). No way! Prin dezastrul mentionat aici, intelegem ca, atunci cand obstacolul (conflictul) se iveste, “eroul” nostru esueaza sa-si atinga scopul complet.)

Partea 2: Continuarea (povestii)/Reactia

4 – Reactia (personajul nostru reactioneaza intr-un anume fel la esuarea prin care tocmai a trecut)

5 – Dilema (acum este momentul in care, eroul nostru incepe sa “analizeze” modalitatile prin care poate iesi la liman. Cu alte cuvinte, sa depaseasca obstacolul, sa iasa din starea de esuare si sa se sustraga noilor probleme pe care le are acum.)

6 – Decizia (personalul decide care este noul sau scop, in concordanta cu noile obstacole si complicatii ce i-au aparut in cale)

 

Cam asta ar fi pe scurt structura unei scene. Evident ca, fiecare scriitor decide cate astfel de scene are povestea sa.

Fiecare parte a unei scene are importanta. Dar, daca ma intrebi pe mine, cel mai important condiment al scenei poarta numele de dilema.

Dar… ca sa nu o lungim si sa-ti transform acest drum de 90 de zile intr-un calvar… datorita mesajelor prea lungi… vom discuta data viitoare despre cei 6 pasi ai unei dileme realiste.

Si… nu ma poti acuza ca nu m-am tinut de promisiunea facuta la inceput. Ti-am promis ca “vom aminti” si… chiar asa am procedat.

 

💙Spor, succes si inspiratie iti doresc!💙

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici