Esti scriitor si vrei sa scrii in concediu?
Bine te-am regasit dragul meu scriitor!
Ce ai spune daca ti-as propune sa facem un exercitiu de imaginatie?
Sa ne inchipuim… bineinteles, intr-un mod absolut fantezist ca este concediu si… esti nevoit sa stai inchis in casa.
Asa… ca un adevarat prizonier al sortii.
Nu ai voie sa iti vezi familia, nu ai voie sa te bucuri de Soarele ce zambeste privind spre tine… nu ai voie sa iti vezi nici macar parintii care… au o singura bucurie: aceea de a petrece cateva zile impreuna cu copiii lor prea ocupati in viata de zi cu zi… macar atunci cand ei au concediu.
Dar… tu esti un scriitor liber ca pasarea cerului si, din varii motive, iti petreci concediul acasa. Evident, neavand nici o sursa noua de inspiratie pentru ca tu sa… scrii in concediu. Ca orice scriitor care se respecta.
Da, sigur! Este un scenariu absolut fantasmagoric… ce nu poate avea loc intr-o lume normala.
Dar, sa continuam.
Cu inchipuirile.
Esti scriitor si vrei sa scrii in concediu. Presupunem ca traim intr-o lume anormala, apocaliptica, o lume in care… esti inchis in casa.
Dar, in aceasta lume exista o normalitate batuta in cuie.
Aceea ca… scriitorul scrie.
Cel putin, scriitorul vrea sa scrie.
Insa Muza se supune si ea regulilor lumii ciudate si… este ferecata in cetatea in care isi duce existenta. Cu alte cuvinte, nici gand sa poata veni sa petreaca alaturi de Scriitorul din tine.
Ei bine, ce vei face in aceasta situatie?
Bineinteles ca, scrisul in concediu poate fi foarte eficient daca il abordezi… sa spunem… strategic.
Daca nu ai inca o strategie anume cand vrei sa scrii in concediu… uite cateva idei pe care le poti folosi:
1 – Imagineaza-ti ca este o zi obisnuita si scrie in acelasi interval de timp in care scrii in conditii normale.
2 – In functie de timpul pe care vrei sa-l aloci (totusi) concediului cu pricina, blocheaza din timp macar jumatate de ora in care sa scrii.
3 – Daca intentionezi sa scrii in concediu dar, pentru oare’sce motive, te simti coplesit de situatie… ce ar fi daca te-ai relaxa si ai scrie ca si cum, nimeni, niciodata nu va citi acele cuvinte? In traducere libera, scrie fara nici un fel de asteptari. Stiu… pare ca nu are legatura cu vreo strategie dar, crede-ma, chiar si sa scrii fara asteptari poate fi o strategie buna, daca e planuita in avans.
4 – Daca intentionezi sa lucrezi la “un proiect” mai amplu dar stii ca in concediu nu-ti vei permite sa abordezi toate aspectele… ce ar fi daca ai sparge in bucati mai mici tematica si ai alege doar o mica portiune despre care sa scrii? Atat cat ai chef si inspiratie. Si, daca Muza e blocata, ca si tine in casa ei, nu-ti fa griji! Scrie cum am mentionat la punctele 2 si 3. Cu alte cuvinte… blocheaza o bucata de timp, ia portiunea din proiectul tau amplu pe care vrei s-o dezvolti si… scrie ca si cum nimeni, niciodata nu va citi ce scrii.
5 – Daca nu ai mai scris de ceva vreme dar… fix in timpul concediului iti doresti sa reiei obiceiul de a scrie… incepe cu un subiect usor. Fa totul din amuzament si lasa concentrarea sa vina pe parcurs. Aceasta concentrare a scriitorului este precum un muschi ce se revigoreaza odata cu trecerea timpului si… evident… a practicii. Scrie, in acest mod, cat timp iti dicteaza inima. Daca nu te stresezi impunandu-ti limite de timp, calitate si focus… s-ar putea ca, intr-un final, sa ai o surpriza placuta.
6 – Foloseste o metoda complet diferita de cea de la punctul 5. Deoarece, am mentionat ca iti inchipui… doar iti inchipui :)… ca in perioada de concediu nu ai voie sa-ti vizitezi familia… teoretic asta s-ar traduce ca… avand o multime de timp la indemana. Pentru scris, evident. Ei bine, vin eu in calitate de “serial procrastinator” si iti spun ca… situatia in care ai prea mult timp disponibil, uneori este echivalenta cu… a nu avea timp deloc. Daca ziua pare a fi prea lunga atunci este posibil sa amani la nesfarsit inceputul. Adica, scrisul. Ca atare… te va ajuta sa incerci o departajare a activitatilor zilei, in functie de timp si… cand se apropie clipele destinate scrisului… sa iei stiloul in mana… sau tastatura daca preferi… si sa scrii. Ce, cat si cum… tu decizi.
7 – Daca, printr-o minune, fiind inchis in casa decizi sa ai mai multe sesiuni de scris, priveste totul ca pe un experiment. Ca atare, pune si o agenda langa tine si, dupa fiecare sesiune de scris, fa observatii in legatura cu procesul prin care ai trecut. Ce a mers bine? Ce te-a inspirat? Ce a mers rau? Ce te-a blocat? Gaseste elementele comune pozitive sau negative pentru toate sesiunile de scris. Trage o concluzie si fa o strategie pentru sesiunile viitoare.
Evident, exista posibilitatea ca… oricat de “inchis” esti in propria casa, oricat de mult timp ai la dispozitie, oricat incerci sa scrii in concediu… sa nu reusesti.
In acest caz, iti propun sa faci ce fac eu in astfel de situatii.
Pur si simplu renunt la ideea de a mai scrie ceva.
Plec de la ideea ca nu au intrat zilele in sac si… ma relaxez.
Yoga nu practic dar… ador meditatiile ghidate. Ca atare, imi aleg o meditatie in functie de mood-ul zilei si ma las transportata de ea in alte lumi. Uneori, meditatia ghidata este destinata chiar scriitorului ce doarme in fiinta mea.
Cateodata, ma uit la un film inspirational sau, pur si simplu, iau o carte din biblioteca si citesc.
De cele mai multe ori… ceva se deblocheaza si… imi revine cheful de scris.
„Vine un fulger, nu din cer, ci dintr-un umil paragraf compus din cuvinte. Poate ca e primul paragraf intr-adevar bun pe care l-ati scris vreodata, ceva atat de fragil si totusi plin de promisiuni incat va inspaimanta.” ~ Stephen King, On Writing
Ce poti sa scrii in concediu… cand nu ai inspiratie?
Subliniez… sa scrii in concediu cand nu ai inspiratie. Si, asta deoarece, categoric, poti scrie absolut orice iti sopteste Muza. Dar… pentru cazul in care Muza ta … nu are voie sa iasa din propria ei casa… priveste adanc in inima ta si adu la lumina zilei semnificatia concediului.
Ce reprezinta pentru tine?
Ce amintiri ai despre perioadele de concediu cand privesti spre trecut?
Cu accent pe “trecut” deoarece… poti privi si spre viitor trezind amintiri. Iar, in cazul in care te miri cum de poti face acest lucru in viitor… ei bine… te asigur ca este o practica frecventa cu care oricine se “joaca” cu Legea Atractiei, se intalneste. Personal, numesc acest lucru Amintiri din Viitor.
Ar fi mult de povestit pe marginea acestui subiect dar… vom amana discutia pentru o data ulterioara.
Acum… recunosc… desi stiu cum sa “pacalesc timpul”, Muza, creativitatea, sau chiar atat de blamatul blocaj al scriitorului… exista ceva peste care nu trec.
Ceea ce pentru mine este litera de lege… este faptul ca niciodata nu scriu fortata fiind de imprejurari.
Si, asta-ti recomand si tie.
Daca Muza refuza pur si simplu sa vina, oricate “smecherii” incerci sa-i pui in cale pentru a o ademeni… nu te invinui.
Nu te forta.
Pur si simplu relaxeaza-te si bucura-te de acele momente.
Chiar daca nu scrii in concediu.
Iar eu, iti multumesc frumos pentru atentia acordata si iti urez…
Concediu placut, cu sanatate, spor si inspiratie!
*
Articolul „Ce si cum scrii in concediu” a aparut in categoria „Recomandari pentru scriitori„.