Pot… sau nu… sa publice cartea, scriitorii aspiranti? Articolul de astazi vine ca raspuns la intrebarile voastre. „De ce nu Pot sa Public Cartea?”… cam asa suna intrebarea zilei.

Dupa cum probabil stii, suntem la finalul Editiei 6 a cursului Calea catre Carte – Cum sa scrii o carte nonfiction de impact. Ca sa fim si mai exacti… ultimul modul de studiu s-a terminat deja. Acum, cursantii isi asteapta cuminti diplomele. Unii primesc doar diplome de participare.

Si… majoritatea… vor primi si diplomele de merit. Pentru simplul motiv ca si-au indeplinit misiunile saptamanale. Deja le-am dat designerului nostru in lucru. 🙂

Si cum, la orice editie apar fel de fel de situatii si la aceasta cursantii au pus diverse intrebari. Care nu faceau parte din curs dar, cu siguranta, se pot incadra la categoria „obstacole” pe calea de scriitor.

Ca atare, considerand ca… poate si tu intalnesti aceleasi probleme, iti vor fi de folos raspunsurile pe care le dau.

Si, incepem astazi cu o intrebare care mi s-a parut a fi foarte importanta.

Pot... sau nu... sa public cartea mea?
Pot… sau nu… sa public cartea mea?

 

E. scrie: In partea de introducere ai afirmat ca multe persoane nu s-au inscris la acest curs datorita faptului ca nu pot sa publice? De ce nu pot sa publice cartea? Eu voi putea sa public cartea?

Raspunsul meu: In partea de introducere am spus, mai exact, ”Multa lume m-a intrebat pe parcursul cursului gratuit… unii au fost chiar agresivi… “La ce bun sa scriu o carte daca nu pot s-o public?” Este adevarat, sunt multe variabile pe aceasta cale. Dar… vin eu si intreb. Cum poti sa publici o carte daca… mai intai nu o scrii? Pentru ca da… toti acei oameni spuneau ca isi doresc sa scrie o carte insa nu o vor scrie deoarece nu pot s-o publice. ZAU??? Oare ei isi doreau cu adevarat sa scrie o carte?

Cu accent pe “zau”. 🙂

Deci, oamenii s-au inscris la cursul gratuit. Multi. Si, in timp ce acel curs se desfasura, am avut ocazia sa cunosc diferite tipuri de oameni. Fiecare avand propriile obstacole si necesitati.

Si, pe cat de diferiti erau oamenii, pe atat de diferite erau modurile descrise de ei de a „scrie” o carte.

Sau mai bine spus… de a gasi motive pentru care, acei oameni, nu isi scriau cartile. Pe care afirmau ca le au in inima, ca isi doresc sa le scrie… etc, etc.

Unii chiar mi-au spus ca ii induc in eroare, ca le dau sperante in legatura cu scrierea cartilor, cand de fapt… daca le-ar fi scris, nu ar fi putut sa le publice. Dupa care, aruncau cu noroi in tot ce inseamna lumea cartilor in tara noastra.

Multi, foarte multi dintre ei… repetau obsesiv: „Eu nu pot sa public cartea.”

Si, am ajuns la partea cu publicatul.

Personal am publicat doar in US.

Deci, nu pot da INCA sfaturi in legatura cu procesul de publicare in Romania. Pana la finalul acestui an, probabil, vor aparea primele 3 carti.

Evident, nonfiction.

Si mai evident… primele se vor adresa scriitorilor.

Editura Quarto
Editura Quarto

Daca planetele sunt de partea noastra… probabil vor fi 5. Publicate la Editura Quarto… editura a carei director am devenit intre timp.

Dar, nu despre cartile mele voiam sa discutam astazi asa ca…revenim la subiectul nostru.

Din cate am citit in acele mesaje… toate acele „acuze” la adresa editorilor, a editurilor, a tipografiilor de carte… nu erau, de fapt, decat modul in care unii oameni incercau sa adopte atitudinea strutului.

Este mult mai usor sa spui ca nu scrii cartea deoarece in faza de publicare vei intampina multiple obstacole.

Decat sa accepti ca… de fapt… tu esti singurul care amana scrierea cartii tale.

Da-mi voie sa ma indoiesc de veridicitatea acelor afirmatii.

Din cate am observant, sunt multi romani care scriu carti. In plus, aceste carti ajung sa fie publicate. Ca atare, refuz sa cred ca daca, intr-adevar, doresti sa devii autor publicat… nu reusesti sa-ti duci visul la indeplinire.

Si, dupa acest preambul, ca sa-ti raspund direct la intrebare… majoritatea motivelor pe care cei ce mi-au scris le-au invocat pareau sa fie din sfera financiara.

Mai exact, afirmau ca pentru a publica o carte in Romania, costurile pe care un autor trebuie sa le suporte sunt exagerate.  Comparativ cu suma pe care o va primi la fiecare carte vanduta.

Evident ca, nu pot contesta cele afirmate de acesti oameni atat timp cat eu inca nu m-am lovit de aceste aspecte.

Dar… repet… si nu ma voi opri sa repet, mereu… “Cum poti sa publici o carte daca mai intai nu o scrii? Chiar iti doresti sa scrii o carte?

Poate ca… intr-o zi… o sa facem un curs despre cum sa publici in tara noastra.

Poate.

Dar… imi place sa incep cu inceputul.

Haide mai intai sa scriem cartea si abia dupa sa ne ingrijoram cum o publicam.

Si… ca sa o scriem… haide sa o structuram, planificam si organizam.

PS: Se apropie luna octombrie. Asta o stiai deja.

Dar ce nu stiai este ca…

… am pregatit o surpriza pentru toti prietenii care, dintr-un motiv sau altul, nu au reusit sa se inscrie la nici una din editiile cursului.

O editie aniversara. De ce aniversara?

Deoarece… va fi exact Editia a 7-a.

Si, daca ma stii mai demult, deja m-ai auzit spunand de nenumarate ori (probabil) ca 7 si 13 sunt numerele mele favorite.

Asa ca… la editiile 7 si 13… vom avea fel de fel de surprize.

Pe care, nu le-am oferit la nici o alta editie anterioara.

Insa, pana vom ajunge la editia a 13-a… ne vom concentra pe a 7-a.

In octombrie.

Asa ca… daca vrei sa-i faci scriitorului din tine un cadou… fii pe faza si deschide urmatoarele emailuri.

Si, daca te gandesti ca vei rata vreunul… te invit sa te inscrii pe lista de asteptare. Voi avea grija sa primesti emailul… no matter what.

Pana atunci, spor si inspiratie sa ai.

 

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici