Categoric, există multe beneficii pe care le ai atunci când decizi să planifici structura cărții tale. Și, nu doar planificarea structurii ci, în general, planificarea tuturor etapelor prin care trece un scriitor, atunci când scrie o carte.

Dar… pentru a restrânge puțin aria noastră de interes, ne vom referi astăzi doar la planificarea structurii.
Ei bine, poate știai… sau poate nu… din acest punct de vedere, scriitorii se împart în două categorii:
-
-
-
-
- cei care scriu după inspirație și
- cei care-și planifică, riguros, cartea.
-
-
-
Personal, fac parte din a doua categorie. Poate că, project-managerul din mine „își scoate colții”. Sau poate că, așa sunt eu… o mare planificatoare.
Și, după mai bine de jumătate de secol de stat pe planeta asta și de planificări de tot felul… pot spune, cu fruntea sus, că mi-am tras propriile concluzii și… categoric… nici prin gând nu-mi mai trece să încep a scrie o carte fără s-o planific în toate detaliile.
Pentru că, experiența mi-a demonstrat deja, cu cât o planific mai detaliat, cu atât mai puțin îmi rămâne de scris până la final.
Aceasta este confesiunea mea de astăzi… sunt o mare planificatoare și… exact de aceea… viața mea de scriitor este foarte ușoară.
Cum ar putea fi și a ta atunci când scrii o carte!

Evident că, scriu și eu automat când „mă lovește” inspirația. În acele clipe nimic nu mă poate opri în a așterne fluxul cuvintelor pe „hârtie”. Dar… având planul structurii făcut… de câte ori mă îmbrățișează faimosul „writer’s block” (în frumoasa noastră limbă, blocajul scriitorului)… ies victorioasă din acea ciocnire, în doar câteva minute. Și asta, deoarece mă bazez pe planificarea facută anterior.
Cunosc și scriitori care, nu planifică niciodată. Nu pot să spun că ei procedeaza bine sau rău. Pot doar spune că… în cazul meu asta nu funcționează. Iar eu sunt astăzi aici, în fața ta, pentru a-ți dezvălui doar metoda mea.
Ca atare… a sosit momentul enumerarii motivelor pentru care ți-ai dori să planifici structura cărții.
De ce să Planifici Structura Cărții tale?
1 – Vei scrie cartea mai repede. Dacă îți amintești… când ți-am promis că îți dezvălui cum scriu o carte, am menționat că metoda se adresează celor care… cred că nu au timp să scrie. De fapt, nu timpul este cel care lipsește ci, cunoașterea modului în care poți să organizezi procesul de scriere.
2 – Vei evita decizia de a renunța/amâna să scrii prima ta carte. Pentru că, având harta cu o structură clară, pur și simplu nu vei mai fi copleșit de momentele în care… inspirația te părăsește. În acele momente, pur și simplu, te ții cu dinții de structura planificată și… ai tot timpul din lume să vii cu… înflorituri, la faza de editare.
3 – Având structura definită, ajuți… nu doar cititorul… ci si pe tine, să înțelegi mai bine subiectul despre care vorbești. Bineințeles că, poți oricând s-o cotești… vorba romanului, „ca la Ploiești”… dar, asta o vei face doar așa, ca amuzament. Logica și firul narațiunii deja le ai clare în fața ochilor.
4 – Te asiguri că scrii o carte inteligibilă, în firele căreia cititorul nu se poate pierde. Din contra, având grijă să planifici în detaliu totul, cititorul tău îți va rămâne recunoscător că „ai descâlcit” pentru el toate căile. Iar tu, ca scriitor, vei extrage din structura planificată… Marea TA Idee, în jurul căreia scrii cartea.
5 – Deși, inainte de a începe să scrii te simțeai lovit de neîncrederea în tine, faptul că îți planifici structura o să fie ca un medicament (sau mai bine spus… leac) puternic pe care-l iei împotriva… acelei frici. Curând, foarte curând, o să vezi totul clar și o să-ți dai seama că neîncrederea de care vorbeam era doar produsul imaginației tale.
6 – Urmând firul structurii planificate, la finalul cărții, vei avea surpriza ca, nu doar cititorul tău, dar chiar și tu să înțelegi că, de fapt, ești expert în acel subiect. Vei fi precum un arcaș olimpic. Nici urmă de vreun rateu… Punct ochit, punct lovit!
7 – Având definiți și „setați” pașii despre care scrii… la finalul cărții, vei ști sigur dacă dorești… să vii cu un volum 2. Cu alte cuvinte, să scrii în serie. Iar în acest caz, tocmai ce m-ai caștigat definitiv ca fan, deoarece… personal… ador seriile!
Cam acestea ar fi motivele pentru care eu îmi planific o carte.
Iar dacă îți trec prin minte și alte motive pe care tu le-ai avea, cu drag te ascult. Poate facem o lista comună… care să-i ajute și pe ceilalți scriitori de carte.
*

Astazi am umblat hahangeaua prin oras pentru a rezolva niste treburi (printre care si viza pentru permisul de pescui !!),asa ca abia acum seara am reusit sa citesc cele scrise de tine.Ar fi trebuit sa fiu ca tine ( ma refer la planificare) mai ales dupa o jumatate de secol de munca tehnica unde planificarea nu este obtionala,dar parca ma simt mai bine atunci cind „prind fluturi” cu imaginatia mea si cind situatia pe care abia am scris-o o modific trimitind-o pe alta alee a actiunii. Singura parte proasta a lucrurilor este ca imaginatia tehnica nu prea se potriveste deloc cu imaginatia din literatura si din cauza asta „scrisurile” mele cam schioapata !! Se simte din plin faptul ca nu am fost mereu in priza cu literatura beletristica !!
Teodor Dorel, zau ca inteleg ce spui. Doar ca la mine, functioneaza doar sistemul planificarii. Asta daca, bineinteles, vorbim de o carte dusa pana la final. Ca de inspiratie nu duc lipsa si scriu cat ti-e ziua de lunga.
Este super sa „prinzi fluturi” dar… in ce stadiu este cartea?