Bine te-am regasit! Pentru astazi, am pregatit ceva special. Un plan de actiune pentru tine. Un plan de actiune intr-un laborator de scriitori. Este o surpriza pe care o planuiesc de ceva vreme.
Un pic diferita de alte surprize pe care ti le-am tot trimis.
De ce e diferita?
Iti spun. Iti spun.
Ce crezi? Am tinut cont de unele sugestii pe care mi le-ati facut. Ca raspuns la cele 5 intrebari din vremurile ciudate pe care le traim.
Ca atare… promit sa alternez mesajele pe care ti le trimit.
In ce sens?
Ei bine… dupa principiul una calda, una rece. Una alba, una neagra.
Tot asa voi proceda.
Una in stilul meu… adica asa… mai lung… plin cu povesti si randuri scrise printre randuri. Si alta… in stilul celor ce mi-ati cerut sa fiu mai directa. Sa scriu mai concis.
Si, cum… pe frumoasa noastra planeta este loc pentru toti… indiferent de cat de diferiti suntem… surpriza de astazi se numeste “laboratorul de Scriitori”.
Cred ca nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca… toate articolele scrise pentru tine sunt colectate sub umbrela denumirii de “alchimia scrisului”.
Ce sa fac? Nu ma pot abtine. Pur si simplu, ador esenta acestui termen.
De ce am numit aceasta sectiune “Alchimia Scrisului”? Ei bine… Alchimia este o practica antica invăluita în mister. Practicantii sai au cautat, in principal, sa transforme plumbul in aur. Este o cautare care a capturat imaginatia oamenilor pe parcursul a mii de ani. Cu toate acestea, Alchimia nu se refera doar la transformarea metalelor, ci si la schimbarea constiintei.
“Transmutarea” este cuvantul cheie care caracterizeaza alchimia si poate fi inteles in mai multe moduri. In schimbari chimice. In schimbari fiziologice, cum ar fi trecerea de la boala la sanatate, intr-o transformare sperata de la batranete la tinerete. Sau chiar trecand de la o existenta pamanteana la una supranaturala. Modificarile par a fi intotdeauna pozitive, fara a implica degradarea finala care apare doar ca o etapa intermediara intr-un proces care are un “sfarsit fericit”.
Dar… Alchimia functioneaza si pentru scriitori. Ia o idee si aplica-i putina magie in cuvinte, transformand-o astfel, dintr-o simplă notiune in ceva care poate inflacara imaginatia cititorului.
Sa presaram impreuna putina Alchimie in cuvinte, sa le asternem pe hartie si sa admiram comoara obtinuta. Renasterea ta ca scriitor.
Ca atare, ce am gandit eu astazi?
Daca tot ne ocupam cu alchimia scrisului… ar fi minunat sa avem si un laborator pentru experimente.
Ce experimente?
Evident… cele legate de alchimia scrisului. Cu alte cuvinte… luam noi frumusel plumbul si… il transformam in aur. Precum faimosii alchimisti ai istoriei.
Ce este un laborator?
Ei bine, conform DEX, laboratorul este acel “Local sau incăpere în care sunt amplasate instalații, aparate și instrumente pentru experiențe, cercetări, lucrări practice, prepararea unor substanțe etc.” , “Loc unde se creează, se întâmplă sau se produce ceva”, “Domeniu de cercetare, de investigație.” Si “Ansamblu de mijloace, operații și procedee de care se folosește cineva și prin care se obțin anumite rezultate”.
Acesta chiar este un citat. Sper ca-ti dai seama… si… dupa diacritice. 🙂
Asa ca… iti propun sa deschidem oficial laboratorul si sa… experimentam.
Ce?
Pasi.
Pasi pe care ti-i propun sa-i faci.
Acum… sa nu crezi ca vin cu idei fantasmagorice.
Si, nici nu te voi arunca in cusca cu lei.
Si, cum… banuiesc ca nu ai uitat ca „afacerea” noastra principala in US este legata de carti si de colaborarea cu autorii de carti.
Ca atare… iti propun, sau mai bine spus, te provoc sa parcurgi cativa pasi pe care… personal i-am experimentat de nenumarate ori. In nume propriu si al altora.
Pasi care, au functionat perfect de fiecare data.
In concluzie… eu experimentez scrisul succint pentru tine si tu experimentezi pasii ce te vor duce de la stadiul de scriitor la cel de scriitor-autor de carte.
Aceasta este alchimia pe care ar trebui s-o experimenteze fiecare scriitor.
Ce spui?
Intri in joc?
Da?
Atunci… sa inceapa experimentul.
In 17 pasi.
De ce 17? Ei bine… aceia dintre voi care sunt pasionati si de latura holistica a vietii… stiu deja ce extraordinara putere are acest numar. Dar, cum aici nu ne ocupam de aceste aspecte… vom trece direct la enumerarea pasilor experimentului din laboratorul pentru scriitori.
Laborator de scriitori in 17 Pasi
Pasul 1:
Analizeaza si rascoleste adanc in inima ta. Scrie in cate cuvinte vrei si cu cate argumente doresti. DE CE vrei sa scrii o carte?
Pasul 2:
Fa o lista cu toate temerile ce le ai in legatura cu scrisul/publicarea unei carti. Nu incerca sa iti renegi fricile. Pune-le pe toate pe masa. Sau pe hartie. Pune-le unde vrei tu dar, scoate-le la vedere. Dupa ce identifici fiecare dintre aceste temeri… scrie in dreptul fiecaruia motivele pentru care… pe de o parte iti doresti sa scapi de ele… si pe de alta parte… continui sa le atasezi visului tau de a deveni autor. De carte.
Pasul 3:
Gaseste marele motiv pentru care trebuie… CATEGORIC… sa scrii cartea. Exact ACEA carte si nu alta. Gaseste toate avantajele pe care acea carte, la care te gandesti, ti le poate aduce in viata.
Pasul 4:
Dupa ce termini de cantarit toate potentialele avantaje, aduse de cartea pe care intentionezi s-o scrii, pune pe hartie marea idee a cartii tale. Marea idee care va face ca ACEA carte sa fie diferita de toate celelalte scrise pe aceeasi tema si in acelasi gen.
Pasul 5:
Fa o lista cu 3 carti similare pe care planuiesti sa le citesti. Sau… pe care deja le-ai citit. Dar, asigura-te ca… au ca subiect principal, ceva similar cu subiectul pe care iti doresti sa-l abordezi in cartea ta.
Pasul 6:
Noteaza structura celor 3 carti. Observa ce puncte comune au. Extrage diferentele evidente.
Pasul 7:
Tinand cont de observatiile facute la punctul 6… hotaraste cu ce se poate deosebi cartea ta de celelalte trei. Adapteaza aceasta hotarare la marea idee pe care ai evidentiat-o la punctul 4.
Pasul 8:
Decide ziua in care vrei sa te apuci de scris. Decide ziua in care vrei sa termini de scris cartea. Decide care este momentul din zi (din fiecare zi) in care iti propui sa scrii. Decide cat vrei sa scrii in fiecare zi. Decide… cat vrei sa te relexezi zilnic. Decide toate acestea si orice alte detalii “tehnice” consideri ca este cazul sa decizi. Pentru ca, da, acesta este pasul marilor decizii din viata cartii tale!
Pasul 9:
Daca pana acum totul ti-a parut o joaca, acum a sosit momentul in care trebuie sa iei totul in serios. Pasul 9 este finalul amanarii. Pasul 9 este pasul in care inchizi un capitol al vietii tale. Acum… iti promiti solemn ca… scrii acea carte. Daca nu esti dispus sa faci acest lucru… nu-i nimic. Iti propun sa renunti. Deocamdata. Poti considera experimentul esuat. Si, te invit sa il reiei, cu alte cuvinte sa te intorci in acest laborator de scriitori, doar dupa ce… cu adevarat iti doresti sa devii autor de carte.
Pasul 10:
Felicitari! Ai supravietuit teroarei pe care… poate… pasul anterior ti l-a adus in viata. Vorbesc serios. Felicitarile mele! Acesta este pasul la care… te bucuri ca ai fost felicitat! Tipareste promisiunea ce ti-ai facut-o si afiseaz-o… undeva… la vedere.
Pasul 11:
Imparte intregul proces de scriere al cartii in cateva etape pe care le consideri principale. Poti sa iei in calcul numarul de pagini… sau atingerea unor puncte culminante din carte. Defineste aceste etape… in functie de calatoria pe care vrei s-o parcurga cititorul tau si… fa o lista cu recompensele pe care ti le dai pe masura ce in deplinesti “misiunile”.
Pasul 12:
Acum… in al doisprezecelea ceas… pardon… al doisprezecelea pas… aseaza-te si scrie! Scrie ca si cum alt scop in viata nu mai ai! Scrie ca si cum acesta este ultimul lucru pe care il mai ai de facut. Scrie si pune-ti inima in acele cuvinte! Scrie cap-coada cartea. De la primul cuvant, pana la ultimul. De la prima clipa din planul tau, pana la ultima pe care ai planificat-o. Scrie in ce ordine vrei tu, capitolele, dar scrie-le! Scrie si, pe masura ce scrii, bucura-te de recompensele stabilite la punctul 11… pe care le castigi. Una cate una.
Pasul 13:
Editeaza draftul cartii pe care tocmai ai scris-o.
Pasul 14:
Editeaza draftul editat al cartii.
Pasul 15:
Editeaza, pentru ultima oara, viitoarea ta carte. Si, nu… nu sunt nici papagal sa ma repet… si nici nu sunt balbaita. Daca vrei sa devii un autor publicat atunci trebuie sa treci prin acesti trei pasi obligatorii. Minim trei. Daca il faci pe fiecare cu seriozitate… trei sunt suficienti.
Pasul 16:
Fa o lista cu editurile/tipografiile potentiale si… vezi care sunt conditiile fiecaruia. Contacteaza-le! Explica in scrisoarea pe care o vei trimite, de ce crezi ca ar merita sa iti acorde atentie. Tie si cartii tale. Stabileste, in functie de raspunsurile pe care le vei primi… cu care doresti sa colaborezi. Daca scrii nonfiction, poti contacta Editura QUARTO.
Pasul 17:
Semneaza contractul in vederea publicarii cartii.
Ai ajuns pana aici cu cititul? Succes, iti doresc, in definitivarea si parcurgerea fiecarui pas!
Ai ajuns aici indeplinind… deja… fiecare pas? Felicitari! Sincerele mele felicitari!
Experimentul din acest laborator de scriitori… tocmai s-a incheiat cu bine!
Cu fiecare articol al tau am impresia ca iti sunt datoare. Datoare cu timp, datoare cu scris, datoare cu cel putin o carte de tiparit. Pare usor de citit dar al naibi de greu de facut. Sunt in mocirla si ma visez bufnita ce sta cu ochelari pe nas si cu pana in mana. As vrea sa fi mai aproape de mine, poate reusesti sa imi dai 2 palme si un sut in fund.
Georgiana, zau ca nu stiu daca sa rad sau doar sa zambesc citind comentariul tau. Parca ma si vad alergand dupa tine sa iti implinesc dorinta. Cu siguranta, ar fi o scena de desene animate.
In orice caz… iti multumesc pentru aprecierile pe care mi le transmiti printre randuri.
Dar stii ce? Zau ca mi te inchipui scriind carti pentru copii. Ceva cu o coperta de genul „Bufnita cu pana in mana”. 🙂
Citind articolul tău minunat, îmi vine sa ma apuc de scris o carte, deși nu am avut vreodată acest gând.❤️
Super, Dana!!! Exact reactia pe care mi-am dorit-o! Multumesc frumos! ❤️
Interesant! Ca de obicei, tot ce scrii e foarte util pentru cei care vor să publice o carte!
Multumesc mult, Diana! Astept sa ma anunti cand termini de scris cartea la care lucrezi.
Interesant ghid. Imi place pasul 8 ca e despre procesul de executie in sine… Se aplica la orice ai scrie, nu doar la carti…
Cam asa ceva. Fara acest pas… cam greu ajungi la pasul final al unui proiect. Or fi si exceptii dar… practica m-a invatat sa urmez pasi clari.
Multumesc pentru vizita, Razvan!
Ok, Mirela! Frumos acest sistem și nu pot nega că în cazul unora funcționează, dar în mare, cred eu, în cazul celor mai mulți nu o va face.
Acest lucru se întâmplă pentru că auto-motivarea nu prea funcționează în cazul celor mai mulți scriitori. Cei care au de gând să scrie vor scrie fără să apeleze la „pași”.
Pentru cel gata să scrie, e ca și cum i-ai da unui alergător o cârjă deși el este perfect apt pentru concurs. E o povară. După părerea mea nu trebuie să pui în scris un motiv special pentru care vrei să scrii, deși asta recomandă mulți dintre scriitori. E o povară inutilă pentru că încarcă memoria cu lucruri inutile și schingiuiește în felul acesta creativitatea.
Știu, există posibilitatea de a renunța în plin avânt, dar creativitatea nu funcționează când e supusă stresului. Ea trebuie să fie liberă să zburde pe câmpii și să facă ce vrea, să alerge goală printre flori sau să înoate în oceane de idei. Dacă-i dai directive, după părerea mea, cel mai probabil se va închide în ea.
Documentarea, cred că ar trebui să vină în ajutorul creativității și nu ca o muncă suplimentară. După părerea mea, cel mai bun moment de a începe să scrii este ACUM și așteptarea ar putea juca un rol numai în cazul în care ideea nu este formulată deja și nu ești convinsă că vrei să scrii pe tema respectivă. Un termen limită ar putea funcționa, dar iarăși după părerea mea e un stres inutil.
Singurul lucru de care cu adevărat ai nevoie este punctul 9 pentru că în procesul de scriere ești singur, ești un și doar tu decizi dacă scrii cartea, așa că TREBUIE SĂ ÎȚI PROMIȚI CĂ VEI SCRIE CARTEA. NU SPUNE ÎNSĂ NIMĂNUI SĂ RENUNȚE, cel care e hotărât să scrie, chiar dacă nu se va complica cu alți pași va scrie și va considera sfatul de a renunța, neprofesionist și-și va face o impresie greșită despre tine.
Cel nehotărât să scrie, nu va scrie sau va amâna oricum, așadar nu spune nimănui să renunțe nici ca psihologie inversă. Ești o profesionistă!
Mai departe, în afară de a scrie, nici un pas nu mai e necesar. Sigur, în afară de EDITARE, care este un pas necesar până la urmă și cei trei pași de editare sunt necesari, dar este amuzant… Am o prietenă, scriitoare/autoare care editează nouă drafturi înainte să publice. E fabuloasă!
Dar aici sunt de acord cu tine, prin cei trei pași trec și eu drafturile cărților mele. Și iată-mă în primul stagiu (pe care l-am tot amânat), la „Întunericul” intrând în Camp NaNoWriMo 2020 și ce mai an. Mult succes și inspirație, Mirela și ție!
Acum, ca să nu fiu nedrept, ghidul tău funcționează foarte bine ca un plan de conștientizare a ceea ce implică scrierea unei cărți.
De aceea, felicitări pentru articol, Mirela!
Multumesc frumos, Alex! Raspund cu intarziere deoarece… am gasit comentariul tau la spam. Dintr-o pura intamplare.
Acum… referindu-ne la cazul ideal in care scriitorul este scriitor si simte asta pana-n maduva oaselor… tu ai dreptate. Mare dreptate.
In special daca vorbesti de un scriitor de carte fiction. Insa… eu ma adresez celor ce intentioneaza sa scrie nonfiction. Iar in acest caz… nu exista sa scrii dupa cum iti tuna. In cazul unei carti nonfiction, cercetarea este esentiala. Planificarea si structurarea… asisderea.
Cat despre NaNo… felicitari! A inceput deja. Cum stai?
Eu tot cu nonfiction intru in acest Camp. Desi… nu mai bifez zilnic numarul de cuvinte. Au schimbat platforma si… nu prea mai rezonez cu noua infatisare.