Bine te-am regăsit! Dacă vrei să scrii o carte am un subiect HOT pentru tine. Îți propun să vorbim despre cărți bestselling, autori bestseller și MANIPULARE. De ce? Deoarece câțiva dintre membrii comunității noastre mi-au scris pe parcursul timpului că… vor să scrie o carte dar sunt siguri că nu va fi bestseller deci… mai bine o lasă baltă cu scrisul.

[Notă: nu uita să citești până la final deoarece… am o veste bună pentru tine.]

Despre cărți bestselling, autori bestseller și MANIPULARE
Despre cărți bestselling, autori bestseller și MANIPULARE

 

Decizie cu care… personal… îmi place să cred că nu aș fi niciodată de acord.

Recunosc, sunt subiectivă și îmi plac „luptătorii”.

În plus, nu pot accepta noțiunea de „nu pot”.

Că o fi obsesie, că nu o fi… aveam vreo 4 ani când mi-a intrat în cap că dacă oricine poate să facă ceva în lumea asta, atunci pot și eu. Am repetat chestia asta de nenumărate ori în viață. Între timp, am devenit mai înțeleaptă și mi-am dat seama că afirmația e perfect adevarată. Cu o singură condiție… să vreau cu adevărat acel lucru. Ca atare, nu m-aș arunca într-o prăpastie cu speranța că voi putea zbura. Nu pentru că nu aș crede în puterea omului de a zbura. Ci, pentru simplul fapt că… în adâncul inămii nu am această dorință. Ca atare, prăpastiile nu mă vor vedea planând asupra lor de bună voie.

Însă, nu mă pot abține să observ ca cineva care-mi spune că vrea, cu adevărat, să scrie o carte dar renunță la materializarea visului respectiv datorită unei ipoteze dusă până la rang de frică… intră de fapt într-un cerc vicios de afirmații. Din care… greu îi este să iasă deoarece, într-un final, se ajunge la situația în care nu doar că scriitorul aspirant se minte singur dar… își transformă realitatea în care trăiește în concordanță cu minciuna respectivă.

Și uite așa… suntem noi oamenii-creatori.
Creăm necontenit realități.
Unii creăm chiar… cărți.

 

Ca acestea vor fi cărți bestselling sau nu… asta ține pe de o parte de criteriile după care ne luăm și de… atenție… manipularea la care suntem supuși.

 

Și, nu o să fac afirmația fără să-ți aduc și un mic exemplu. Unul mic, mic… aparținând oceanului de exemple pe care ți le puteam da.

Citeam la un moment dat că Andrew Cuomo (care a demisionat prin 2021 din funcția de guvernator al New York-ului) a reușit să vanda doar 55.000 exemplare din controversata sa carte de tip memorii „American Crisis”. Cu o asemenea performanță slabă, publicarea cărții e privită ca fiind unul dintre cele mai proaste pariuri publicistice făcute de către o editură. În cazul de față, Penguin Random House.

New York Times făcea deasemenea comentarii foarte acide și se aventura chiar să afirme că, probabil, cartea nu va mai avea vânzări. În nici un caz de tipul cărți bestselling.

The Atlantic  spunea că „The book now looks even more ill-conceived”. Mai pe românește, cartea pare a fi din ce în ce mai prost concepută.

Acum… ce să spun… Andrew Cuomo, așa zisul autor de cărți bestseller nu-mi este deloc drag.
Din contră.
Dar asta e o părere personală, bazată pe motive absolut personale. Subiective și relative.

Și, dacă tot vorbim de subiectivism, ajungem și la subiectul propus astăzi.

 

Subiectivismul și manipularea în viața de scriitor.

 

O viață de scriitor de care tu ar trebui să te bucuri.

          • Pentru că-ți umple sufletul.
          • Pentru că te regăsești în liniștea exterioară și galagia interioară atunci când așterni cuvinte pe hârtie.
          • Pentru că… pentru că… te las pe tine să continui lista motivelor pentru care ar trebui să te bucuri.

În nici un caz nu îți recomand să te lași pradă fricilor. Care, nici măcar nu-ți aparțin nativ ci… îți sunt inoculate „în sânge”. Prin diferite mijloace.

Acum… pentru a nu lungi o argumentație absolut subiectivă (pentru că DA, trăim într-o lume subiectivă și relativă iar eu sunt un simplu om)… te las pe tine să vezi cum e cu manipularea și acele cărți bestselling.

Repet… astăzi ne referim doar la una din noianul de alte cărți publicate.

Ca atare, am cules pentru tine exemple cu imagini ale așa zisei cărți bestselling ce circulă (și au circulat din prima zi după publicarea cărții cu pricina).

Încep cu prima imagine revelatoare care mi s-a părut super amuzantă. Deci… toată lumea publicistică plânge de mila autorului și a vânzării de carte… dar… potențialilor cumpărători li se bagă sub nas imaginea unei cărți bestselling. Încă din primele zile ale apariției acesteia pe piață. Purtând numele consacrat de New York Times Bestseller. Cu alte cuvinte… fix New York Times care… ți-am spus mai sus ce părere are despre această carte.

Manipulare? Adevăr?

Dacă ai renunțat la visul de a scrie o carte de teamă că nu vei scrie cărți bestselling… care este acum părerea ta?

 

 

A doua imagine revelatoare este luată chiar din site-ul editurii care… toate ziarele zbiară că… a făcut un pariu prost investind în această carte. Ți-am pus eu și niște săgețele… ia uite ce spune editura… cică avem în fața una din acele cărți bestselling și autor bestseller.

Manipulare? Adevăr?

Dacă ai renunțat la visul de a scrie o carte de teamă că nu vei scrie cărți bestselling… care este acum părerea ta?

 

 

A treia imagine revelatoare ne sugerează că… fix cartea cu pricina… era în trending la vânzări… imediat după lansare. Mai pe românește… cititorii se înghesuie s-o cumpere. Probabil… unii chiar se bat să ajungă în fața cozii de cumpărători. Cumpărători care, dealtfel, se observă cu duiumul în imaginea de mai jos.

Manipulare? Adevăr?

Daca ai renunțat la visul de a scrie o carte de teamă că nu vei scrie cărți bestselling… care este acum părerea ta?

 

Cam atât pentru astăzi. În concluzie… singura recomandare pe care o fac este să analizezi ce reprezintă pentru tine acele cărți bestselling pe care îți e teamă că nu le poți scrie.

Cine hotărăște ce este un autor bestselling? Unde este subiectivismul, relativismul și tot ce mai dorești tu să introducem în ecuație?

În plus… te întreb… chiar dacă nu vei reuși să devii un autor bestseller, conform normelor „în vigoare”… ai fi totuși mulțumit să vinzi 55.000 exemplare?

 

Come on!

Lasă fricile deoparte și scrie cartea aceea pe care vrei s-o scrii!

Crede un om uns cu toate alifiile după jumătate de secol petrecut pe frumoasa noastră Planetă Albastră. În clipa în care-ți vei vedea numele scris pe carte… te vei simți minunat.

 

Bestselling sau nu… ce contează în această fază?

 

Iar, daca ai nevoie de o mana de ajutor pentru a scrie o carte de impact… te invit sa programezi un apel de claritate cu mine ca să vedem cum putem lucra împreună.

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici