În particular, astăzi vorbim de povestea ta personală. Mai exact… cum și cât spui în cartea pe care o scrii astfel încât… să fie suficient pentru a-ți demonstra punctul de vedere și… în același timp… să nu fie prea mult.

De ce să nu fie prea mult?

Ei bine, ar cam fi două motive principale.

Primul motiv are legătură cu confortul tău personal. Cu alte cuvinte, nu este necesar să scrii chiar totul… ba chiar poți evita să pui reflectorul pe anumite detalii. Atât timp cât porțiunea din povestea ta are sens pentru subiectul cărții, atât timp cât are un mesaj clar și cititorul poate trage propriile concluzii, nu este necesar să dezvălui mai mult decât trebuie.

Al doilea motiv are legatură cu confortul personal al cititorului. Să fim sinceri… chiar dacă nouă ni se poate părea uneori că fiecare detaliu al poveștii personale contează, cititorului nu-i pasă chiar atât de mult de aspectele ce nu îi deschid porți clare către aplicabilitatea imediată. Ca atare, este important să încerci să-l determini să stea… cu mintea trează și să nu-i stârnești o criză de căscat. Dacă nu știi ce să spui și ce să lași deoparte… soluția decizională este simplă. Pune-te în pantofii cititorului. La modul obiectiv și realist. Chiar dacă… trăim într-o lume subiectivă și relativă. Dar… tu ești scriitor. Și-ți spun o mică taină. Scriitorul… este acea Ființă care… crează lumi.

Un lucru pe care-l iubesc la actorie este faptul că dezvăluie ceva anume despre tine dar nu îți dezvăluie întreaga poveste personală.” ~ Jessica Lange

Dacă ar fi s-o parafrazez, cu siguranță, cam așa ar suna:
Un lucru pe care-l iubesc la scrierea unei cărți este faptul că dezvăluie cititorului ceva anume despre mine dar… nu îi dezvăluie întreaga poveste personală.

Fiecare poveste are un început, un cuprins și un final. Chiar dacă finalul este de tipul „și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”, tot final al poveștii se numește.
Asta… știm deja și nu încape vreo îndoială.

Însă, ar mai fi câteva aspecte de reținut… pe calea către cartea ta nonfiction… de impact.

Precum am spus deja, când hotărăști să scrii o poveste care să mențină trează atenția cititorului tău… îi schițezi întâi (în gând sau pe hârtie) o structură. Cu scenele de rigoare și cu elementele scenei.

 

Iar când gândești structura, îți recomand să ai în vedere câteva… întrebări.

Cum și cât spui din povestea ta în cartea pe care o scrii?
Cum și cât spui din povestea ta în cartea pe care o scrii?

 

Întrebarea 1
CE?

Mai exact, ce trebuie să se schimbe? Ce se va schimba după momentul de criză din povestea ta?

Întrebarea 2
DE CE?

Cu alte cuvinte, momentul de criză va îndrepta povestea către o anumită direcție. Ei bine, tu trebuie să ai în minte foarte clar răspunsul la întrebarea “de ce” într-acolo? Și, fie că-i spui în cuvinte… tot clar… cititorului, fie că-i presari printre rânduri acest răspuns. Este doar alegerea ta.

Întrebarea 3
CUM?

Cum reușești să treci prin criză (tu sau, dacă povestea este la persoana a 3-a, eroul poveștii tale)? Încearcă să reconstruiești toți pașii necesari. După ce îți faci o listă a acestora, poți s-o periezi și să lași doar ceea ce consideri că merită să facă parte din povestea finală.

Întrebarea 4
CE AR FI DACĂ?

Partea asta ține foarte mult de dilema în care se va găsi eroul poveștii tale. Că ești tu acest erou, că este o altă persoană, tot dilema este punctul culminant. Este acel moment în care îl poți face pe cititor să respire la unison cu tine, respectiv cu eroul poveștii. Este acel moment în care poți amâna o descriere directă, poți lăsa să iasă la suprafață îndoieli și, în general, fel de fel de potențiale variante de rezolvare.

Întrebarea 5
CARE?

Poate cea mai importantă întrebare… aceasta ar trebui să fie pentru tine. Care este mesajul pe care povestea ta vrea să-l transmită? Care este mesajul inspirațional pe care, tu scriitorul, îl dăruiești cititorului la finalul poveștii? Nu cred că este cazul să mai explicăm de ce acest “care?” este de-a dreptul hotărâtor pentru succesul poveștii. Cu siguranță, știi deja.

 

Evident, poți aplica raționamentele de mai sus atât pentru întreaga poveste a cărții tale (cu alte cuvinte, povestea principală, în special dacă scrii o carte de tip memorii), cât și fiecărei povești secundare care vine în sprijinul marii idei a cărții tale.

Tot evident este și faptul că nu toate poveștile de care te vei folosi vor avea la fel de dezvoltate toate aceste părți. Poate, pentru o poveste vei dori să pui reflectorul pe modul practic de ieșire din criză, poate la alta vei hotări să lungești momentul dilemei și, poate, în alte cazuri vei analiza la modul cel mai profund profund situația care… musai… ar trebui să se schimbe.

Este pur și simplu opțiunea ta și… nu există alegere greșită sau corectă. Există doar alegerea inimii tale de scriitor.

Iar eu… două micuțe secrete îți voi mai spune acum.

Primul secret glăsuieste cam așa…

Încearcă să alternezi lungimea și profunzimea poveștilor. Ceva de genul… într-un capitol folosești o poveste lungă și în capitolul următor introduci doar o micuță povestioară. Rezultatul va fi că cititorului nu i se va părea monotonă scrierea ta.

Într-o oarecare măsură… este ceea ce voi încerca eu să fac în acest blog numit „Alchimia Scrisului”. Cu alte cuvinte, deși am muuuulte să-ți spun…încerc să alternez lungimea și gradul de dificultate al informației.

Până la urmă, interesul nostru acum este să ajungem toți la finalul scrierii… admirând și țopăind de bucurie lângă draftul cărții noastre. În nici un caz nu ne dorim să… leșinăm epuizați undeva pe parcurs.

Al doilea spune…

Ai grijă… de fapt, ai mare grijă… ca fiecare poveste pe care o începi să… o și termini. Te asigur că nu vrei să lași cititorul în așteptarea unui așa zis „final” care nu va veni nicicând.

De ce spun asta?

Deoarece… de multe ori noi scriitorii pornim la drum cu o idee în minte… pe parcursul scrierii ne vizitează Muza și suntem brusc bombardați de zeci de idei simultane. În consecință… uităm de unde am pornit și unde doream inițial să ajungem. Poate că noua ni se va părea firească această explozie de idei dar… s-ar putea ca cititorul să nu aprecieze chiar foarte mult faptul că a alocat un timp citirii unor pagini ce… i-au promis ceva și nu i-au livrat la final.

Iar acum, pentru a închide și noi…

„Cum și cât spui din povestea ta în cartea pe care o scrii?”, vom concluziona subiectul deschis.

 

„Cum și cât să dezvălui în carte astfel încât… să fie suficient pentru a-ți demonstra punctul de vedere și… în același timp… să nu fie prea mult?”
Ei bine… tu alegi. În deplină cunoștință de cauză și după ce… ai analizat răspunsurile la cele 5 întrebari pe care se va construi povestea ta.

 

Ce-ți propun acum… alege una dintre poveștile pe care intenționezi să le incluzi în carte și… aplică-i cele 5 întrebări.
După care… scrie povestea!

Evident, vom mai povesti despre… povești.
Nimeni nu are pretenția să scrii perfect o poveste. În special din prima încercare. Secretul este să practici. Cu alte cuvinte… să scrii… să scrii din nou și… să scrii iar. Până când îți va fi la îndemână să construiești poveștile ce vor ține cititorul cu urechile ciulite, în așteptarea următorului pas pe care vrei să i-l dezvălui.
Între noi fie vorba… poți oricând să te întorci la primele povești pentru a le cizela.

De aceea repet și nu o să mă satur să repet.

Atunci când scrii o carte… scrie de oriunde dorești, de la început, de la mijloc sau de la sfârșit… scrie la fiecare capitol și subcapitol în ce ordine preferi.
Nu ordinea este importantă ci faptul că scrii constant.
Poate… mai întâi cumva ezitant… dar, categoric, va veni clipa în care… scrisul îți va intra în sânge atât de profund încât… va deveni a doua ta natură.

Despre toate acestea și despre multe altele, vom vorbi în trainingul gratuit pe care-l organizez în zilele 21-22-23 Mai.

Cum și cât spui din povestea ta în cartea pe care o scrii?
Cum și cât spui din povestea ta în cartea pe care o scrii?

DE LA ZERO LA IMPACT

în 3 zile

Cum îți crești AUTORITATEA (și schimbi vieți!)

prin scrierea și publicarea unei cărți non-fiction de SUCCES!

 

Chiar așa. De la Zero la Impact.

ZERO… reprezentând faza în care visezi să scrii o carte dar nici nu știi de unde să începi.

IMPACT reprezintă faza la care ai publicat deja și este evident că s-au produs:

  • impactul asupra cititorului tău,
  • impactul asupra vieții tale,
  • impactul asupra afacerii tale.

 

Precum știi… și dacă nu știi, îți spun eu acum… începând cu luna aprilie faimoasa rețea socială FB… unde se află plasat grupul Comunității Calea către Carte nu mai permite să facem live-uri în Zoom și să le postăm pentru a putea fi văzute.

Ca atare, începând din acest an vom ține Trainingul GRATUIT care este în fiecare lună Mai… doar în Zoom.

Mai exact, procedura o gândesc astfel:

  • vei avea la dispoziție un formular în care tu te poți înscrie pentru a participa la trainingul gratuit
  • vei primi în timp util toate detaliile organizatorice
  • în zilele 21, 21, 23 mai ne vedem în Zoom și, ca deobicei, te voi surprinde cu informații și secrete pe care le păstrez doar pentru astfel de ocazii
  • dacă nu vei putea participa în direct dar te-ai înscris prin formularul de mai jos, primești înregistrarea fiecărei sesiuni pentru a putea studia în ritmul tău

DĂ CLICK pe buton și hai să ne vedem în perioada 21-23 mai la trainingul gratuit pe care îl organizăm în fiecare an.

Înscrie-te și tu!

Precum știi… și dacă nu știi, îți spun eu acum… începând cu luna aprilie faimoasa rețea socială FB… unde se află plasat grupul Comunității Calea către Carte nu mai permite să facem live-uri în Zoom și să le postăm pentru a putea fi văzute.

Ca atare, începând din acest an vom ține Trainingul GRATUIT care este în fiecare lună Mai… doar în Zoom.

Mai exact, procedura o gândesc astfel:

  • vei avea la dispoziție un formular în care tu te poți înscrie pentru a participa la trainingul gratuit
  • vei primi în timp util toate detaliile organizatorice
  • în zilele 21, 22, 23 mai ne vedem în Zoom și, ca deobicei, te voi surprinde cu informații și secrete pe care le păstrez doar pentru astfel de ocazii
  • dacă nu vei putea participa în direct dar te-ai înscris prin formularul de mai jos, primești înregistrarea fiecărei sesiuni pentru a putea studia în ritmul tău

DĂ CLICK pe buton și hai să ne vedem în perioada 21-23 mai la trainingul gratuit pe care îl organizăm în fiecare an.

VREAU la TRAININGUL gratuit

 

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici