“A fi sau a nu fi. Asta-i intrebarea!”, spunea demult marele Shakespeare… prin roiala gura a lui Hamlet. Nu, nu am de gand sa ma compar cu Hamlet, nici cu Shakespeare dar… ca sa-i parafrazez… „A fi vaccinat sau a nu fi vaccinat. Asta-i intrebarea!”. Vaccinat impotriva cui, ma rog? Ei bine, vaccinat impotriva hatingului care ucide, pur si simplu, starea de flow in care ar trebui sa intre scriitorul nostru.

Dupa cum te-am obisnuit… si acest mesaj este lung. Recunosc ca, desi, de fiecare data imi propun sa iti scriu doar cateva randuri… indata ce intru in starea de flow (sic!)… nu ma mai pot opri. Fix ca virusul acela numit Corona (habar nu am cum se scrie ca… nu ma uit la tv). Aud in ultima vreme, mai zbierat, mai soptit ca… tropaie virusul cu pricina. Pe unde tropaie, nu stiu. Zau ca nu l-am intalnit prin drumurile mele.

Dar, recunosc… minuscula „aratare” ce a bagat sperietii in oameni este de admirat pentru inspiratia ce o inoculeaza in semenii nostrii. Mai ceva ca… ale lui Stephen King carti de groaza (sper ca-ti dai seama ca am formulat astfel ca sa n-o dam in cacofonie). 🙂

Si iata ca… starea de flow a dat iama si-n mine, asa ca… m-am asezat eu frumusel la birou sa-ti scriu.

Exact cum sper sa patesti si tu. Ca doar… vrei sa scrii o carte, nu-i asa? Gata cu scrisul telegrafic, poticnelile si alte asemenea obstacole care iti tot apar in viata de scriitor!

 

Asa ca, am structurat acest mesaj in doua parti:

 

1 – Despre Hateri si Detectivi Internauti… impotriva carora ar trebui sa te vaccinezi deoarece iti otravesc starea de flow.
2 – Despre Calea Cartii tale care… daca stii s-o construiesti din temelii… iti asiguri succesul.

Scriitor Vaccinat in Starea de Flow. Ca... tot e la Moda zilele acestea.
Scriitor Vaccinat in Starea de Flow. Ca… tot e la Moda zilele acestea.

 

Cu ceva vreme in urma, am avut pe faimoasa retea FB o mica discutie cu E., o noua prietena. Imi trimisese un citat… interesant… insa eu, tot cu gandul la haterii pe care i-am intalnit cu ocazia organizarii acestui curs.. ghici ce? Am crezut ca E. este unul dintre ei si am incercat sa vad partile ascunse ale citatului trimis.

Si, ca sa nu stau in amutire precum am stat in articolul precedent, am dat un raspuns destul de ambiguu dar… spuneam eu… acid.

Ei bine, E. mi-a scris iar si, din una in alta, mi-am dat seama ca nici prin gand nu-i trecuse sa ma atace cu ceva.

Dar ce te faci?

Oameni suntem si uite cat de simplu putem sa-i judecam pe altii deoarece… trecem totul prin filtrul personal si prin experienta noastra de viata.

Asa ca… pentru E. si pentru cei care nu scrieti carti deoarece… inca va temeti de hateri… scriu cele ce urmeaza. Cu putina bunavointa, putem chiar privi cele ce urmeaza ca pe… un vaccin.

Impart mesajul in doua parti.

De ce am impartit mesajul de astazi in doua parti distincte?

Categoric, iti vei da seama de legatura dintre ele daca citesti tot.

Dar, daca nu ai timp si nici chef de “discutii” atunci poti trece direct la punctul doi. Vei gasi acolo inclusiv beneficiile care te privesc in mod direct.

Suntem oameni si… orice om are un grad limitat de rabdare. In plus, probabil crezi ca deja stii ce vreau sa-ti spun. Te asigur, ca nu stii dar… treci prin faza… “interesul mi-a scazut. Spune odata ce ai de spus si mai vedem dupa.

Ca atare, iti dau sansa de a sari peste etape. Sunt construite sa aiba inteles de sine statator. In cazul in care nu ti-ai dat seama… stapanesc arta de a vorbi despre aspecte care ele in sine se pot constitui in piloni principali si… doar la final fac legatura intre acesti piloni.

Incepem, deci?

OK.

1 – Despre hateri si detectivi internauti ce-ti otravesc Starea de Flow

Scriitor Vaccinat impotrica haterilor ce-i otravesc starea de flow.
Scriitor Vaccinat impotrica haterilor ce-i otravesc starea de flow.

 

Atunci cand am costruit cursul gratuit, m-am gandit sa-ti fac cadou experienta mea. Ei bine, se pare ca aceasta actiune mi-a facut doua cadouri… si mie.

            1. am cunoscut oameni noi, care s-au transformat in prieteni
            2. am castigat hateri (oamenii din aceia care te urasc… cel putin asa zic ei) ce… au reusit ceva vreme sa… ma scoata din starea de flow. Pana cand, evident, m-am vaccinat impotriva lor.

Pare ciudat sa spun ca am castigat hateri.

Dar… eu asa sunt construita de Mama Natura. Desi, mi-am luat-o de multe ori in freza (vorba romanului), am stiut (sau mai bine spus intuit) de fiecare data ca… eu am chemat spre mine acele lucruri. Si, foarte curand in viata, am invatat sa transform orice cucui intr-o forma de bucurie.

Nu, nu sunt mazochista.

Dar stiu sa extrag esenta pozitivului din negativul aparent.

Stau de multe ori la mantinela si… observ.
Alti oameni.
Alte obiceiuri.
Alte personalitati.
Alte cauze.
Alte motive aparente.

Si, de cele mai multe ori, asta ma lasa intr-o stare de uimire totala. La o prima vedere, pare ca oamenii au un comportament absolut ciudat.

Dar… daca stau si analizez cu inima… inteleg ca esecurile, ura si neincrederea de care unii oameni sunt inconjurati… sunt de fapt lectiile lor pe care si le atrag la „nesfarsit” in viata.

Stiu… stiu… nu am spus vreo noutate acum. Ai mai auzit asta.
Dar… oare… lectiile acestea le atragem asa… din nestiinta si fara motive?

No way.

Le atragem deoarece la un moment dat, cineva ne-a ranit. Si nu am reusit sa iesim cu fruntea sus din acea experienta. Ei bine, pare ciudat dar… noi oamenii cerem la nivel de suflet sa reluam acele lectii… in dorinta (ascunsa adanc in inima noastra) de a iesi victoriosi. Si nu ma refer aici la vreo victorie a egoului nostru. Ci la victoria spirituala.

Si mi-am propus astazi sa-ti exemplific.

Ideea mi-a venit brusc in timp ce gandeam… si iar gandeam… la ce s-a intamplat cu ceva timp in urma.

 

Sa recapitulam putin.

  • Am construit un curs gratuit in dorinta de a-i ajuta pe toti cei care doresc sa scrie o carte dar… dintr-un motiv sau altul… nu reusesc sa duca la bun sfarsit aceasta actiune.
  • Am facut anuntul.
  • Peste 2000 persoane s-au inscris in prima luna. Inscrierile au continuat… unii s-au dezabonat intre timp, dar… una peste alta… acum, dupa aproape 3 (in curand 4) editii stam bine. Chiar foarte bine. Atat de bine incat… am inceput sa ma tem ca firma care imi asigura sistemul de emailuri, o sa ma puna sa platesc si mai mult decat cei 800 dolari pe care deja mi i-au luat anul acesta.
  • Am inceput sa trimit “lectiile” asa cum le-am gandit. Si, daca nu ti-ai dat seama inca, sunt gandite de asa natura incat sa deblocheze ceea ce te tine pe loc. Sa iti dea chei care sa deschida lacatele de care te-ai lovit atunci cand ai vrut sa pasesti dincolo de usa din fata ta. Pentru ca…ma pricep sa deblochez lacate.
  • Reactiile primite mi-au umplut sufletul de bucurie. Oamenii chiar isi doresc sa scrie o carte si considera ca acest curs gratuit ii ajuta enorm.
  • Egoul meu trece printr-o perioada de impaunare si satisfactie. Chestia asta ma baga, categoric, in starea de flow. Imi este clar. Fac o treaba buna.
  • In cursul gratuit ti-am daruit (da, chiar asa se numeste ce am facut) experienta mea de peste 35 de ani. Ti-am dat toti pasii pe care trebuie sa-i faci pentru a scrie SINGUR cartea pe care o ai in inima. Poate nu iti dai inca seama de adevarata valoare a ceea ce ai primit. Dar o sa-ti dai, atunci cand, cu adevarat vei incepe sa scrii cartea.
  • In paralel, am construit un alt sistem pentru cei care doresc sa mearga mai departe, insotiti. Da. Exista si acest gen de oameni care, au destule de facut in viata si nu vor sa astepte. Nu vor nici sa-si bata capul cu fel de fel de pasi si obstacole. Tot ce vor este sa rezolve o anumita nevoie… in speta, aceea de a vedea cartea lor scrisa… si sa mearga mai departe cu proiectele si visele lor. Pentru asta, aleg un ghid. Sau mentor, cum vrei sa spui. Iar eu le stau la dispozitie cu metoda mea de a duce scrierea unei carti la bun sfarsit.
  • Dupa ce cursul gratuit s-a terminat, dupa ce m-am asigurat ca ti-am dat absolut toate informatiile de care ai nevoie ca sa te descurci singur, fac propunerea de mentorat. Pentru a 4-a editie deja.

 

Si, aici incepe o perioada foarte interesanta.

 

Care ma face sa stau iar la mantinela si sa observ.

Pe de o parte, primesc mesaje absolut incantatoare de la voi. Simt iubirea pe care mi-o trimiteti. Nu va nominalizez, dar voi stiti la cine ma refer. Si credeti-ma… Iubirea pe care voi mi-ati trimis-o, la nivel de suflet v-o intorc inmiit.

Pe de alta parte… au aparut haterii.

Sunt mai multe feluri dar o sa-ti vorbesc doar despre doi din ei.

Primul este haterul care nu ma cunoaste.

Si totusi ataca. Exact, ca personajul de care ti-am vorbit ieri. Nu ma stia, habar nu avea ca cu ce ma ocupam si ce-ti daruiam tie. Si, totusi… omul afirma ca totul este o escrocherie (Uite linkul catre „escrocheria” la care se refera). Ba chiar intra in polemici cu ceilalti oameni. Fara sa aduca argumente, ci doar repetand obsesiv aceeasi afirmatie. Am stat, am privit, am gandit, am simtit si… acum ma intreb. Oare cata durere a simtit acest om si de cate ori o fi fost lovit in viata de crede ca tot ce ii apare in cale este o escrocherie?

Personal, cunosc multe tehnici prin care poti lua, efectiv, durerea omului cu mana. Am studiat… nu doar cum sa scrii ci… si cum sa alini dureri, sa vindeci boli ale sufletului sau ale trupului.

Ca atare, mi-ar fi fost simplu sa-l fac sa… simta si putina alinare. Dar… nu asa functioneaza lucrurile. Nu am dreptul sa intervin daca omul respectiv nu mi-o cere. In consecinta… am stat la mantinela si am observat.

Al doilea gen de hater de care vreau sa-ti povestesc… culmea… a aparut in aceeasi perioada. Este haterul care… m-a studiat bine.

 

Doi deodata… asta chiar este o situatie interesanta pentru cineva pasionat de psihologie.

Mi-a trimis un email. Pe care ti-l copiez ca sa intelegi ce spun.

M-am dezabonat de la șmecheria asta. Bănuiam că până la urmă se vor cere bani. Eram doar curioasa până unde merge tupeul.

La citirea acestor cuvinte, trebuie sa recunosc ca am zambit. Nu pentru ca a scris cu diacritice, lucru de care… spre rusinea mea… eu nu sunt capabila.

Dupa cum stii deja, am o imaginatie foarte bogata si, citind, deja am vizualizat un detectiv internaut, care aude de un curs gratuit despre cum se scrie o carte… si… desi nici prin ultimul gand nu-i trece sa scrie… se inscrie totusi la curs.

Cu o singura dorinta. Aceea de a demasca smecheria. (vezi aici care este SMECHERIA)

Se transforma brusc in eroul omenirii care… a descoperit marea inselatorie. Cineva (adica eu) propune sa fie platit pentru serviciile pe care le va oferi.

A descoperit, care va sa zica marea crima. Inselatoria secolului si escrocul care, dupa ce iti da totul gratuit, iti spune… “Ti-am daruit tot ce ai nevoie ca sa scrii o carte dar, daca vrei sa te tin de mana pe parcursul intregului proces, eu iti dau 5 saptamani din viata mea. Ma asigur ca stii ce ai de facut. Iar tu, ma platesti pentru activitatea de ghid.

Evident ca este o inselatorie aici. Detectivul internaut a fost vigilent si a demascat un impostor.

Asta este bine. Omenirea este salvata.

Evident… el avea o misiune.

Asa cum, si Universul are. Aceea de a ne aduce in cale doar acele evenimente si lucruri care ne implinesc dorintele. Chiar si pe cele mai ascunse de care inca nu ne dam seama.

Si iata ca… ma gandesc acum… poate ar trebui sa scriu o carte despre hateri si motivele lor ascunse. Evident, am invatat multe din aceste experiente. Printre altele si cum sa raman in stare de flow chiar daca… sunt sub presiune.

Am intalnit cu ocazia cursului gratuit si alte tipuri de hateri. Dar nu iti voi povesti despre ei.

Cred si sper ca ai… si alte lucruri mai interesante de facut.

Ca de exemplu… sa scrii o carte. Cartea ta.

 

IAR… DACA VREI SA TE TIN DE MANA PE MASURA CE PARCURGI PASII, UITE MAI JOS CARE ESTE PROGRAMA DE CURS:

Ca sa citam pe cei doi hateri mentionati mai sus… hai sa aflam ce structura are „escrocheria” si cu ce te alegi in urma „smecheriei”.

 

2 – Despre Calea Cartii tale

Despre Calea catre Carte. Care sunt pasii pe care-i vei parcurge.
Despre Calea catre Carte. Care sunt pasii pe care-i vei parcurge.
MODULUL 1 : Intram in lumea cartilor nonfiction si descifrarea notiunilor cheie… fara de care… sansele de a scrie o carte nonfiction de impact scad considerabil.

 

Este esențial să înțelegi cum funcționează totul. Vei afla imaginea de ansamblu și strategia acestei metode.

Pe scurt, aflam impreuna raspunsurile la urmatoarele intrebari, in timp ce pasim in lumea cartilor si scriitorilor de nonfiction

  • De ce vrei să scrii o carte?
  • Unde scrii prima ta carte?
  • Când scrii?
  • Ce scrii?
  • Pentru cine scrii?
  • Care este marea idee a cărții tale?
  • Cum îți găsești inspirația când scrii?
  • Cum îți creezi viziunea?
  • Cât de expert trebuie să fii?
  • Pe scurt despre obstacolele întâlnite atunci când vrei să scrii o carte.
  • Există cu adevărat faimosul “writer’s block”?

 

Iar la final, primesti misiunile saptamanii. Pe care, evident, trebuie sa le faci!

MODULUL 2: Care sunt “armele” cu care pășești pe calea către cartea ta
  • Ce trebuie să știi despre obstacole cu care te poți întâlni: perfecționism, lipsa de timp, lipsa de încredere, așteptarea momentului potrivit, abaterea atenției (social media), procrastination sau dorința de a amâna, lenea, etc.
  • Cum să influențezi productivitatea în viața ta de scriitor?
  • Ce unelte pentru scriitori poți folosi?
  • Cum să adaugi credibilitate prin Research. Cum alegi unghiul abordării în urma research-ului.
  • De ce ai nevoie și cum să folosești o colecție de citate
  • Cum să alegi muzica pe care să o asculți în timp ce scrii, în funcție de genul literar abordat.
  • Cum te folosești de întelepciunea stravechii arte Feng Shui pentru a îndepărta eventualele blocaje energetice cu care te întâlnești și cum îți potențezi creativitatea și productivitatea? Cu alte cuvinte… starea de flow.
  • Cum te folosești de… alte si alte energii… pentru a-ți influența pozitiv creativitatea și productivitatea de scriitor?

 

Iar la final, primesti misiunile saptamanii. Pe care, evident, trebuie sa le faci!

 

MODULUL 3: Strategia de planificare a etapelor scrierii primei tale cărți nonfiction
  • Care este structura cărții nonfiction?
  • Cum să decizi care sunt capitolele cărții tale?
  • Hotaram care este mesajul cheie al fiecărui capitol
  • Hotărâm pentru fiecare capitol care este povestea (a ta sau a altora) pe care o incluzi
  • Alegem subcapitolele
  • Definim problema. Venim cu soluții.
  • Dezvoltăm ideile principale pentru fiecare capitol în parte.
  • Alegem titlul temporar
  • Cum stabilim termenul final pentru primul draft
  • Cum decidem câte pagini va avea cartea?
  • Cum să descâlcești misterele Time Managementului?
  • De unde începi să scrii?
  • Cum, când și de ce să faci un anunț oficial că… scrii o carte?

 

Iar la final, primesti misiunile saptamanii. Pe care, evident, trebuie sa le faci!

 

MODULUL 4: Secrete pentru captarea atenției cititorului
  • Cum să ieși în evidență cu idei originale și, în același timp, să scrii o carte ușor de înțeles
  • Ce trebuie să știi despre storytelling?
  • Povestea ta – cheia secretă pentru a scrie o carte non-fiction pe inima cititorului.
  • Cum să adaptezi focusul în concordanță cu nevoile cititorului tau ideal?
  • Elemente principale de copywriting, ce îți sunt utile atunci când vrei să scrii o carte nonfiction.
  • Cum și de ce să alegi persoana prin ochii careia scrii cartea?
  • Ce tehnici de scriere să folosești?
  • Cum îți găsești vocea de scriitor?
  • De ce să scrii folosind cuvintele pe care le folosește cititorul tău ideal.
  • Cum să te folosesti de toate cele cinci simțuriastfel incat sa faci si cititorul sa intre in starea lui de flow.

 

Iar la final, primesti misiunile saptamanii. Pe care, evident, trebuie sa le faci!

 

MODULUL 5: Bonusuri si discutii finale

Atingem pe scurt (dar nu foarte scurt 🌞 ) noțiuni cu care te vei întâlni după ce termini de scris prima ta carte.

  • Cum alegi titlul final al cărții.
  • Despre editare. Importanța self-editing
  • Despre formatarea cărții.
  • Despre beta readers.
  • Pen name
  • Notiuni de design și cover design
  • Metode pentru a-ți promova cartea nonfiction. Cum o pregătești? Cum o faci? Cum stabilești o legătură cu cititorul tău, încă dinainte de a scrie cartea?
  • Variante de publicare
  • Cum să faci o lansare reușită de carte?
  • Afacere în jurul cărții tale

 

Iar la final, NU mai ai misiunile saptamanii. Pentru ca avem altceva in meniu.

Diplome de absolvire si de merit (DOAR pentru cei care își fac toate temele săptămânale… la timp)

 

Si, sa concluzionam…

 

Descoperi cum sa-ti stapanesti starea de flow planificand si structurand fiecare etapa din scrierea cartii tale.
Descoperi cum sa-ti stapanesti starea de flow planificand si structurand fiecare etapa din scrierea cartii tale.

 

Vrei sa parcurgem pasii impreuna?

  • Iti dau 5 saptamani din viata mea.
  • Primesti acces la grupul privat in care vei accesa toate informatiile si in care vei gasi tot suportul de care ai nevoie.
  • In fiecare vineri primesti lectia saptamanala
  • Tot in fiecare vineri primesti misiunile pentru saptamana urmatoare
  • Tu duci misiunile la indeplinire. Cu alte cuvinte iti faci temele.
  • In ultima saptamana, daca esti cu temele la zi, primesti cele doua diplome. Nu, nu sunt recunoscute la nivel national… inca. 🙂 Dar, sunt diplome create cu drag pentru tine. Absolventii celorlalte editii ale cursului au fost super incantati la primirea lor.

 

Acum… doar de tine depinde daca alegi Drumul Detectivului Internaut sau Calea catre Carte.

 

Iar maine, iti promit ca vorbim despre beneficii si bonusuri.

Sa ai o zi minunata, plina cu spor si inspiratie!

 

Cu drag,
Mirela, prietena ta care… a pasit deja pe calea catre carte

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici