Bine te-am regasit, drag scriitor… viitor autor de carte. Spuneam la finalul articolului anterior ca ” tu… scriitorul… ar trebui sa scrii o poveste scurta, de o asemenea lungime, incat sa-ti atingi scopul pentru care scrii… fix… acea poveste”.

Personal, cand scriu… o poveste scurta sau lunga… imi las inima sa-mi indice momentul in care scriu ultimul cuvant. Fara editari, fara numaratori, pur si simplu scriu. Experienta mi-a dovedit deja ca… am tot timpul din lume sa editez un text… dupa ce l-am scris la foc continuu.

 

Daca vrei sa scrii o poveste scurta, cred ca, un singur lucru ar trebui sa ai in vedere.

Cel putin la faza de prim draft.

poveste scurta

 

Incearca sa concentrezi povestea la care lucrezi pe un singur eveniment, incident sau o serie de incidente legate intre ele, avand intentia de a evoca in mintea si inima cititorului un singur efect. Sau stare sufleteasca.

Ca iti publici povestile in antologii (formate din povesti scurte scrise de mai multi autori) sau in colectii (formate din povesti scurte ale aceluiasi autor, in general publicate si separat), nu este atat de important.

Dar pentru a face putina lumina in hatisul cartilor de povesti scurte… important este sa iti definesti clar motivul pentru care povestile scrise sunt grupate intr-o carte. Ar fi o mare greseala sa grupezi povesti apartinand genurilor diferite. Totusi, daca tii cu tot mortisul sa pui o poveste scurta de groaza langa o poveste scurta romantica, nu am sa spun ca nu s-au mai vazut cazuri. Ba chiar combinatia a fost facuta cu succes. Dar… ingredientul secret in acest caz este… alegerea temei unitare si a tonului.

Iar, ca sa abordam si faza finala a raspunsului…

      • Cate povesti sa fie incluse in carte? Ei bine, exact atatea cate… adunate… sa dea numarul de cuvinte pe care-l doresti TU-scriitorul.
      • Ce numar de pagini sa aiba o astfel de carte de povesti scurte? Am vazut colectii de povesti scurte de 100 de pagini dar si colectii gigant de 350-400 pagini. Recunosc, o carte sub 100 de pagini imi da o senzatie ciudata… de parca scriitorul a dorit sa scape mai repede de scris. In functie de fonturile alese, o pagina poate avea undeva intre 250-300 cuvinte. Ca atare, orice antologie sau colectie ce are intre 25000 si 120000 este ok din punctul meu de vedere. Si, nu doar al meu. Cu mentiunea ca acele carti gigant… nu sunt chiar favoritele mele. Mai degraba as spune ca ma situez la nivelul cititorului care apreciaza cartile cu povesti scurte… la care… trebuie “compilez” cu creierul si inima… in jur de 30000-40000 cuvinte.

 

In speranta ca am adresat, in cele 3 articole (primele doua le gasesti AICI si AICI), majoritatea aspectelor incluse in intrebarea in initiala, un singur lucru mai vreau sa-ti spun.

Nu uita!

Teoria ca teoria dar… cea mai “tare chestie” atunci cand scrii o poveste scurta este… sa te distrezi.

Sa te joci cu cuvintele.

Sa privesti totul ca pe un joc frumos.

Si, sa scrii relaxat, fara sa simti ca pe umerii tai apasa toata greutatea planetei.

 

Iti doresc sa ai spor si inspiratie pe Calea catre Cartea TA!
Fie ca este fiction sau nonfiction.
Fie ca este poveste scurta sau roman.

 

PS: Daca ai primit acest articol de la un prieten, te invit sa te ABONEZI la NEWSLETTER.

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici