Bine te-am regasit drag scriitor… viitor sau poate deja… autor. Pentru astazi am pregatit un alt articol din seria „Scriitorii intreaba”. Data trecuta am discutat despre ce poate face un Writing & Book Coach pentru tine. Apropo’… sper ca ai citit informatiile. Acum, raspundem unei alte intrebari primite de la voi. Mai exact: este necesar un website pentru autorul nonfiction? Mai ales daca acesta are si un business online.
Intrebare:
De ce ar trebui un scriitor sau autor de carte sa aiba un website? Nu este suficienta prezenta pe retelele sociale? Si, daca este nevoie de un website pentru autorul nonfiction… ce elemente ar trebui sa aiba?
Raspunsul meu:
In primul rand fac o mentiune. Pentru mai multa claritate, spargem intrebarea in doua. Sunt doua aspecte destul de complexe care se intrepatrund si nu are sens sa scriem un articol cat o carte.
Incep cu o poveste. Scurta. Era in 2014, iunie.
Programasem deja lansarea primei mele carti „Feng Shui for Writers„. Gandisem totul in cele mai mici detalii. Evident, in actiunea lansarii intra si faimoasa platforma sociala FB. Asteptam cu infrigurare primul anunt si reactiile potentialilor cititori aflati in grupurile in care ma inscrisesem si activam constant.
In acele vremuri, habar nu aveam de existenta reclamelor online, algoritmii FB-ului erau mult mai prietenosi si, majoritatea prietenilor iti vedeau postarile. Spre deosebire de zilele noastre in care… nici macar 10% din cei inscrisi in lista ta nu vad cu ce te ocupi toata ziulica.
Fix in ziua lansarii… stupoare. Vreau sa fac primul anunt intr-un grup si… imi apare pe ecran un mesaj ce ma plezneste in plina fata. Stii tu, genul acela de plezneala ce te lasa nauc. Respectiv, nauca.
Mi-au trebuit cateva minute bune sa-mi revin. Dupa ce mi-au iesit ochii din orbite de citirea si recitirea cuvintelor buclucase, am reusit sa asimilez informatia.
Ma anunta FB clar si raspicat ca din acea clipa m-au bagat in jail (mai pe romaneste, puscarie) pentru 3 saptamani. Motivul? Un anonim le trimisese un denunt prin care… citez… „you are fake and don’t exist”. Si, uite asa, am aflat eu ca sunt o entitate ce nu exista… in ciuda aparentelor.
Subliniez… totul se intampla fix in prima zi a lansarii cartii. Pregatisem activitati pentru o luna. Iar eu, 3 saptamani nu aveam voie sa postez in faimoasa retea sociala. Faimoasa este si astazi, precum stii. Doar ca… parca e si mai incrancenata pe… noi astia care… ba existam, ba nu. Datorita anonimilor care… cu asta se ocupa tot timpul. ca deh… trebuie si ei sa-si hraneasca sufletul cu ceva.
Revenim.
Evident, am contactat imediat FB-ul si am raportat militareste ca… exist.
Crezi ca a pasat cuiva de zbieretele mele cazone?
Nici gand.
Anonimul anunt avea putere mai mare asupra lor, se pare.
M-au bagat intr-un tarziu in seama si mi-au cerut sa dovedesc ca exist. Intre noi fie vorba… banuiesc ca anonimului nu i-au cerut. Dar, in fine… astia suntem, astia defilam.
Tot ca la armata am spus „sa traiti, am inteles!” Si, m-am executat. Am trimis copie dupa buletinul de atunci. Nu le-a placut ca existam. Mi-au cerut si copia certificatului de nastere. Nici cu acela nu m-au crezut ca exist.
Intr-un final, li s-a facut mila de mine si au declarat ca exist.
Dar, legea e lege si nu aveau cum sa ma scoata din inchisoarea FB-ului. Pasamite, un denunt anonim are prioritate in fata oricaror acte doveditoare ale unei existente.
Acum… sa ne intelegem… in toata acea debandada organizationala in care brusc m-am trezit aruncata, nu pot spune ca supararea era elementul covarsitor. Mai degraba… nu ma puteam pototli din ras. Sa afli la aproape 50 ani (la acea vreme) ca nu existi… asta DA revelatia secolului!
Peste toate rasetele mele (mai drepte sau mai strambe), mi-am luat gandul de la actiunea de lansare in FB si… am mers inainte cu celelalte actiuni pregatite. Care, nu depindeau deloc de vreo retea sociala.
Rezultatul? Cartea a fost din prima zi best seller in Amazon. Dupa vreo saptamana a atins acelasi statut si in librariile Barnes and Noble.
De ceva vreme… am publicat-o si in Romania. Aici nu a ajuns inca best seller. :-)))) Romanii nu prea cumpara carti in limba engleza. Presupun.
Nu acelasi lucru il pot afirma despre traducerea in limba romana. Ca… deh… am publicat-o si pe asta. Si, surpriza mare… s-a vandut ca painea calda.
Dar… sa revenim la faza cu best seller in Amazon si Barnes and Noble. In cazul in care te intrebi cum a fost asta posibil. Ei bine, raspunsul este foarte simplu. dar, ca sa nu o lungim astazi… iti promit ca iti povestesc data viitoare.
Asa ca… fii cu ochii pe site. Sau pe email. Depinde de modul de comunicare pe care-l preferi.
Si, pana atunci… spor si inspiratie sa ai!
PS: Daca ai primit acest articol de la un prieten, te invit sa te ABONEZI la NEWSLETTER.