Bine te-am regasit! Astazi, te invit sa ne ocupam de sectiunea de intrebari si raspunsuri. Iata ce intreaba R.T.D: „Exista oare cineva care vrea sa scrie, sau chiar scrie, si nu doreste sa fie eficient?

Desi initial, am privit intrebarea ca fiind una retorica, dupa ceva vreme… mi-am spus ca merita sa-i acordam mai multa atentie.

Aparent si rational, raspunsul ar trebui sa fie “Categoric, oricine doreste sa fie eficient atunci cand face ceva.

Dar… avem un mare… DAR.

 

Doreste Scriitorul sa fie eficient?
Doreste Scriitorul sa fie eficient?

***

Sa luam ca exemplu, scrierea unei carti. Ca doar… acesta este motivul pentru care, aparent, ne-am adunat in aceasta comunitate.

Reformulata, intrebarea ar suna astfel:
Exista cineva care doreste sa scrie o carte, sau chiar o scrie, si nu doreste sa fie eficient?

Prima tentatie este sa spunem “Nu, nu exista acel scriitor.”

Totusi, daca privim dorinta de a scrie o carte si actiunea propriu zisa de a scrie cartea, ca pe doua aspecte distincte… am putea pasi pe teritoriul unei mici analize.

 

     • Primul pas este dorinta.
      Scriitorul doreste sa scrie o carte.
     • Ultimul pas este finalizarea scrierii cartii.
      Scriitorul a terminat de scris cartea.

 

Acum, evident, intre primul si ultimul pas exista o succesiune de alti pasi intermediari.

Si, daca scriitorul reuseste sa puna pasii intermediari in ordinea corecta, atunci el devine eficient si face lin trecerea intre pasul initial si cel final.

Insa, majoritatea celor care afirma ca doresc sa scrie o carte… sa recunoastem… raman la faza de “dorinta”.
Cu alte cuvinte, nu sunt si eficienti.

Si atunci revin la intrebarea initiala…

 

Exista cineva care scrie o carte si nu doreste sa fie eficient?

 

Ei bine, fara sa mai analizez… desi as putea sa intorc “problema” pe toate partile, insa prefer sa o intorci si tu…

Trec direct la concluzia la care am ajuns:

 

Scriitorul care doreste sa scrie o carte si doreste sa fie si eficient, poate fi inclus in una dintre urmatoarele 3 categorii:

 

1 – scriitorul care doreste sa scrie o carte, doreste sa fie eficient si, chiar este deoarece, ajunge la ultimul pas. Mai usor sau mai greu, dar cu siguranta, ajunge. Acesta este scriitorul care si-a definit un scop clar si pe care, nimic nu-l poate abate de la drumul pe care a pasit. La fel cum si-au definit multi dintre absolventii programelor si cursurilor pe care le organizez.

 

2 – scriitorul care doreste sa scrie o carte, doreste sa fie si eficient, dar nu cunoaste pasii prin care trebuie sa treaca astfel incat sa ajunga la ultimul pas. Poate ca, unul din pasii peste care nu poate trece este anularea temerilor adanc infipte in subconstient. Sau, poate ca, nu are un sistem clar de a scrie cartea. Acesta este scriitorul care are nevoie doar de un imbold ca sa deblocheze traseul pe care s-a angajat. O strategie clara il va face sa devina imediat eficient, nu doar sa doreasca acest lucru.

 

3 – scriitorul care doreste sa scrie o carte, doreste sa fie eficient, dar nu este dispus sa iasa din faza de dorinta. Este scriitorul care gaseste scuze multiple, care crede (la suprafata) ca tot ceea ce este exterior ii este potrivnic. Si, nu doar potrivnic dar si demn de acuzat. Este scriitorul care… de fapt… doar cocheteaza cu ideea de a deveni autor de carte. Este scriitorul caruia, chiar daca ii dai o strategie pe care s-o aplice, ii mai trebuie ceva ca sa reuseasca. El trebuie sa gaseasca o motivatie clara. Un scop care sa-l tina “treaz” pe toata durata scrierii cartii. Si ghici ce? Printre absolventii cursurilor mele avem si aceasta categorie de scritori. Cu alte cuvinte… scriitorii aspiranti care, intr-un final, au gasit acea motivatie care parea sa le lipseasca.

***

Cam acestea ar fi categoriile pe care le identific astazi.

Scriitorul care nu vrea sa scrie cartea iese din discutie deoarece… intrebarea pleaca de la premiza ca… doreste.

 

Si, spun asta deoarece, scriitorul care… nu doreste sa scrie cartea ci doar afirma acest lucru… este un subiect pentru o alta discutie.
Cu totul… si cu totul… aparte.

Si, iata ca, am ajuns la punctul in care… te intreb eu.

Cu alte cuvinte, arunc matza in ograda ta.

Sau, mingea la tine-n teren.

Sau… cum vrei tu sa-i spui.

Important este s-o prinzi si sa raspunzi.

De ce?

Deoarece… pe termen lung… iti vei face un mare bine daca lamuresti aceste lucruri.

 

   1. Avand in vedere cele de mai sus, tu in care categorie te-ai incadra astazi? Cu accent pe „astazi” deoarece… singura constanta in viata este schimbarea.
   2. In functie de categoria in care te plasezi… care sunt planurile tale pentru a deveni  eficient? Eventual… si mai eficient.

 

Evident, poti sa raspunzi doar pentru tine, poti sa-mi scrii pe email ce ai descoperit sau… poti sa ne scrii in comentarii. S-ar putea ca raspunsurile revelate de tine sa ajute si alti scriitori.

***

Spor si inspiratie sa ai!

 

PS: Daca ai primit acest articol de la un prieten, te invit sa te ABONEZI la NEWSLETTER.

 

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici