Bine te-am regasit! Continuam subiectul inceput data trecuta. Dar, pentru cazul in care ai ratat articolul, adaug aici acelasi disclaimer. „Cand spun lungimea perfecta a unei povesti pentru adulti, nici gand sa ma refer la lungimea filmelor pentru adulti. Asta asa… sa nu avem vorbe si sa nu pierzi timpul cautand picanterii ce… nu exista in text. Deasemenea, nu abordam acum structura ideala a unei povesti scurte, sau potentialele perspective ci… doar lungimea teoretic-perfecta a acesteia.”

Si, acestea fiind zise, trecem la raspunsul propriu zis. Reluam esenta intrebarii initiale, reformuland putin… sa nu uitam incotro ne indreptam.

 

„Cam câte povești individuale ar trebui să aibă o carte de povesti pentru adulti? Ca să fie interesantă și de bun-simț ca număr de pagini.”

 

carte de povesti pentru adulti?
Carte de povesti pentru adulti?

 

*

Cu alte cuvinte…

Care este lungimea perfecta a unei povesti pentru adulti?

(Tinand cont de faptul ca… nu conteaza numarul povestilor ci continutul celor care sunt incluse in carte. Fie ca sunt doua, noua sau douazeci si noua.)

 

Acum… sa ne intelegem… personal, sunt adepta scrisului fara restrictii. Scriu cat am chef si, atat cat cred ca, e suficient sa exprim absolut tot ce am de spus.

Ca atare, intotdeauna o sa spun unui scriitor sa scrie despre un subiect… exact cat ii sopteste inima. Evident, afirmatia asta poate fi catalogata drept cliseu dar, asta este ce cred si, ca atare, asta spun.

Insa… inafara de scriitor, mai sunt si inginer. In consecinta, am momente in care mintea rationala sclipeste… de inteligenta, evident… si incepe sa faca anumite calcule.

Si cum, intrebarea Dianei nu merita un raspuns de complezenta… ma folosesc in cele ce urmeaza si de acea “chestie” numita ratiune. Atata cata am si eu… ca… nu-mi amintesc sa scrie “Einstein” pe fruntea mea.

Sa spun ca o poveste ar putea sa aiba o lungime perfecta, ar insemna sa te induc in eroare.

Si, zau ca nu asta e intentia mea.

 

Si, uite-asa… ajungem la CITATUL ZILEI.

Pe vremea cand eram adolescenta… ca orice adolescent, din vremea mea, care se respecta… il adoram, printre altii, pe Edgar Alan Poe. Iata ce spunea acesta despre lungimea perfecta a unei povesti. Ca vorbim de povesti pentru adulti sau nu… ce mai conteaza?

 

“O poveste scurta trebuie sa aiba o lungime care sa-i permita sa fie citita dintr-o singura sesiune.”

 

Este adevarat ca… am putea sa ne oprim aici cu raspunsul, abordand doar “timpul” necesar citirii unei povesti scurte.

Totusi, vom continua spunand… scriitorului aflat in fata acestei dileme existentiale…

Scrii cat vrei, oriunde intre 700-7000 cuvinte. Unii teoreticieni in ale scrisului spun ca limita minima ar trebui sa fie 1000.

 

Dar, din punctul meu de vedere, aceasta depinde de mai multi factori.

 

   • Un factor ar fi punctul de vedere.
     • De exemplu, daca scrii povestea din punctul de vedere al personajului principal, cu alte cuvinte la prima persoana, atunci linistit poti scrie o poveste scurta si foarte scurta. Si asta deoarece, un astfel de puct de vedere iti permite sa dai, la modul cel mai direct, detaliile de care povestea are nevoie, fara sa pierzi mult timp explicand si demonstrand prin actiuni. Cu o astfel de poveste te poti duce foarte usor catre o limita de 700-2000 cuvinte, fara sa stirbesti cu nimic valoarea ei.
     • Daca, in schimb, scrii din punctul de vedere al unui observator (din afara) atunci se presupune ca ai acces la toate gandurile si experientele personajelor si, ca atare, vei aloca mai mult timp si spatiu relatarii povestii. Bineinteles, daca vrei ca povestea sa aiba acel… vino-ncoa ce il poate tine pe cititor cu ochii pironiti in cartea ta de povesti pentru adulti.
   • Un alt factor pe care l-as lua in considerare este diferentierea in functie de cititorul tau ideal.
     • Daca te adresezi cu preponderenta unui cititor matur tanar, poti sa scrii relaxat povesti scurte. Asta, deoarece, majoritatea cititorilor tineri sunt putin mai “repeziti” si au prea multa energie ca sa stea linistiti la o poveste mai lunga. Evident, exista si exceptii, dar vorbim la modul general.
     • Daca audienta ta e formata din oameni maturi, in adevaratul sens al cuvantului, poti linistit sa lungesti povestea.
     • Iar, daca cititorul tau principal este omul matur in pragul varstei a 3-a, poti scrie povestea oricat de lunga vrei. In plus, poti sa scrii cu larghete si printre randuri deoarece acest cititor va sti sa “pescuiasca” toate comorile ascunse dintr-o poveste. Aici… nu am nici o emotie… Diana noastra este capabila sa scrie chiar povesti intregi printre randuri.
   • Tipul povestii este si acesta un factor de care eu as tine cont.
     • Daca povestea e inspirationala sau cu talc, undeva intre 800-2000 de cuvinte sunt suficiente. De exemplu, pe mine ma pierzi, ca cititor de povesti inspirationale, undeva pe la 1500 cuvinte.
     • Daca povestea scurta este, categoric, fiction atunci o lungime de maxim 1500 cuvinte o incadreaza in categoria flash-fiction. Majoritatea povestilor scurte de acest tip sunt chiar sub 1000 cuvinte. Despre flash-fiction s-a vorbit si se vorbeste mult… de cand “lumea si pamantul”. Si… evident… se scriu aceste povesti in orice colt al frumoasei si misterioasei Planete Albastre. Si, daca tot suntem la flash-fiction… avem “varietati” mai cunoscute (pe care le-am gasit in wikipedia… in nici un caz nu le stiam chiar in detaliu).
        • Deja celebra poveste scurta in 6 cuvinte, atribuita lui Ernest Hemingway, a facut inconjorul lumii printre scriitori. Evident… face parte din categoria povestilor pentru adulti. Analizata pe toate partile, data de exemplu cand ti-e lumea mai draga (ca sa nu ne dezmintem… si aici)… este exemplul “clasic” de cea mai scurta poveste ajunsa pe buzele tuturor. „For sale: baby shoes, never worn.” (De vanzare: pantofi copii, niciodata purtati”.) Ca atare… nici gand sa ne facem griji in legatura cu numarul minim de cuvinte incluse intr-o poveste. Daca scriitorul stie ce spune prin acele cuvinte… succesul este asigurat.
        • twitteratura, este urmatoarea “faza”, ce a fost numita astfel prin comparatie cu faimoasele texte pe care le puteai scrie in reteaua sociala Twitter. Un numar de 280 caractere iti include povestea in aceasta categorie de flash-fiction.
        • urmeaza in ordine… dribble, numita si minisaga, cu o lungime de 50 cuvinte.
        • drabble, sau microfiction, poveste scurta descrisa in 100 cuvinte.
        • micro-story, sau poveste scurta de aproximativ 300 cuvinte.
        • sudden fiction, sau fictiune subita, in care, in limita a 750 de cuvinte are loc toata actiunea si este transmis mesajul.
        • flash fiction efectiv – undeva la 1000-1500 cuvinte.

 

Intentia mea nu este sa intram astazi in detalii despre fiecare dintre aceste variatiuni. Te ia ameteala daca vrei sa pasesti, mai profund, in teorie. Sau… poate pe tine nu te ia dar… pe mine, da!

Asa ca, trec mai departe… sa vad ce-mi mai “produce” pe moment cerebelul… in legatura cu intrebarea de la care am pornit acest articol.

   • Spuneam mai devreme ca, daca scrii nonfiction si povesti scurte inspirationale cu talc, pe mine ma pierzi de client dupa 1500 cuvinte.
   • Daca, in schimb, scrii o poveste scurta cu suspans, atunci musai sa fie mai lunga. Nu extraordinar de lunga sa o transformi in nuvela, dar suficient de lunga astfel incat sa ma tii… pe mine- cititorul… “in priza”.
   • In lume sunt multi autori care publica povesti scurte (intre 4000-7500 cuvinte) ca lucrari de sine statatoare. Alti scriitori prefera sa publice povestile scurte in antologii sau colectii.
   • O poveste scurta care depaseste 7500 cuvinte (si merge pana in jur de 17000) deja trece in categoria nuveleta. Nu merg cu clasificarea mai departe deoarece ar insemna sa ma abat mult de la scopul initial al intrebarii.

 

Si, daca tot am amintit de scopul intrebarii, as spune ca tu… scriitorul… ar trebui sa scrii povestea scurta pentru adulti, de o asemenea lungime, incat sa-ti atingi scopul pentru care scrii fix… acea poveste.

 

Spor și inspirație să ai!

Cu povesti pentru adulti sau… fara.

 

PS: Daca ai primit acest articol de la un prieten, te invit sa te ABONEZI la NEWSLETTER.

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici