Bine ne-am regăsit! Astăzi, îți propun să vorbim despre un aspect de care se împiedică mulți dintre autorii aspiranți. Mai exact, te provoc să analizezi o mare gogoriță… Momentul Perfect pentru a Scrie o Carte. Cât adevăr și câtă exagerare… ca să nu spunem minciună (aka manipulare) sfruntată… se află în acest mit?
Apăi… hai să vedem împreună.
Mulți oameni trăiesc cu iluzia că scrierea unei cărți este asemenea escaladării unui munte înalt, o aventură rezervată doar celor pe deplin pregătiți și echipați. În mintea lor, imaginea este clară: stau la baza muntelui, cu ochii ațintiți spre un vârf îndepărtat, acoperit de nori, așteptând ca toate condițiile să fie perfecte. Se văd pe ei înșiși în acest viitor îndepărtat, gata să pornească, cu cerul senin, cu uneltele potrivite în mână și cu un bagaj de cunoștințe impecabil care le va garanta succesul.
Însă… adevărul este că „pregătirea absolută” este o iluzie periculoasă, o oază aparentă pe orizontul dorințelor tale, care se disipează pe măsură ce încerci să te apropii.
Gândește-te doar… câți oameni visează să scrie o carte și își spun că „într-o zi” o vor face? Acea „zi perfectă”, însă, nu sosește niciodată. Norii se adună mereu, ceața rămâne și așteptarea devine, încet, un mod de a evita să pășești în necunoscut.
Adevărul este că… nu există momentul perfect!

Chiar așa… nu va exista niciodată un moment perfect. Oricât de mult te pregătești, oricâte cărți citești despre scris, oricâte cursuri urmezi, întotdeauna va exista un sentiment de incertitudine, un gând care îți va șopti că „nu ești suficient de pregătit”. Poate că… ceața nu se va ridica niciodată complet. Nici norii nu se vor dispersa pe deplin.
Și… dacă vei continua să aștepți acea zi, în care, toate se vor alinia perfect… riști să pierzi oportunitatea de a împărtăși lumina pe care o ai chiar acum.
Ce ai în acest moment…experiențele tale, emoțiile pe care le-ai trăit, perspectivele unice pe care le-ai dobândit… sunt mai mult decât suficiente pentru a începe.
Poate că nu ai toate răspunsurile, poate că nu ai încrederea că va fi ușor, dar cartea ta nu trebuie să fie un manifest al perfecțiunii. Trebuie doar să fie un ghid luminos pentru cineva care se află în căutarea propriei lumini.
Imaginează-ți cartea ta ca pe o lanternă. Aceasta nu trebuie să strălucească puternic, iluminând fiecare colț al lumii.
Nu, nu e nevoie să fie o sursă de lumină orbitoare, ci doar un licăr suficient de vizibil pentru a ghida pe cineva prin propriul întuneric. Uneori, o singură scânteie este suficientă pentru a porni un foc, iar focul acela poate încălzi sufletele și deschide drumuri pentru cei care au nevoie.
Dacă ar fi să-ți fac o singură recomandare… ți-aș spune așa: gândește-te la cartea ta nu ca la o povară care trebuie să fie perfectă, ci ca la o călătorie. Poate că… vârful muntelui nu este, de fapt, scopul. Poate că întreaga călătorie – fiecare pas, fiecare cădere, fiecare răsărit pe care îl vezi din drum – este ceea ce contează cu adevărat.
Cartea ta poate fi o mărturie a acestei ascensiuni, a greșelilor, a triumfurilor și a descoperirilor care te-au format și te-au adus în acest moment.
Poate că te întrebi: „Dar ce fac dacă nu am toate răspunsurile? Dacă încă mai am întrebări?”
Adevărul este că întrebările sunt o parte esențială a călătoriei tale de scriitor. Ele nu sunt obstacole, ci invitații de a explora. Ce ar fi dacă… în loc să abandonezi din start… îmbrățișezi incertitudinea și îi permiți să te ghideze?
Crede-mă… am văzut destule la viața mea… un scriitor autentic nu scrie pentru că are toate răspunsurile, ci pentru că este dispus să exploreze întrebările.
În loc să te blochezi în fața muntelui, ai curaj și urcă, având propria-ți lanternă care luminează pas cu pas.
Bine, bine… poate vrei să mă întrebi… cum să îți începi povestea?
Simplu. Fără dureri de cap. Începe prin a aduna scânteile de idei pe care le ai. Poate că sunt mici amintiri, fragmente de gânduri sau lecții pe care le-ai învățat pe parcursul vieții tale.
Aceste scântei, deși aparent mici și neînsemnate, sunt esența poveștii tale.
Notează-le, conturează-le, dă-le viață pe hârtie. Nu trebuie să fie grandioase, ci doar autentice. Vei vedea cum, pe măsură ce începi să scrii, aceste mici licăriri vor crește, vor deveni focuri de tabără care luminează calea ta și, în cele din urmă, calea cititorilor tăi.
Mai în glumă, mai în serios… la fel cum a fost focul de tabără pe care l-am aprins la Retreatul Scriitorilor – Întâlnire cu Muza, în luna septembrie. Apropo’… găsești în articolul „Ne-am întors de la Retreat”, multe, multe poze. Inclusiv cu OZN-ul care ne-a vizitat chiar în prima noastră seară.

Imaginează-ți că aprinzi primul foc de tabără în călătoria ta. La început, flăcările sunt mici, pâlpâind în vânt. Dar… pe măsură ce adaugi vreascuri – gândurile tale, experiențele, întrebările – focul va deveni mai puternic, luminându-ți calea. Și, nu doar atât; va atrage și pe alții, oameni care caută căldură, care caută răspunsuri, care caută povestea ta pentru a le fi un ghid.
Cum transformi povestea ta într-o lumină pentru alții?
Acum… bănuiesc că știi deja… cartea ta nu este doar despre tine. Este și despre cei care au nevoie de povestea ta pentru a găsi inspirație, curaj sau înțelegere.
Gândește-te la acei oameni care așteaptă în „întuneric”, căutând o lanternă, un semn că nu sunt singuri. Povestea ta poate fi acel semn. Chiar dacă nu te simți „pregătit” sau „perfect”, adu-ți aminte că ceea ce ai acum poate face o diferență enormă în viața cuiva.
Nu aștepta perfecțiunea!!!
Sau… și mai direct… dă-o-ncolo de perfecțiune! Cine are nevoie de așa ceva?
Nu lăsa să treacă ani din viața ta așteptând acel moment în care „vei ști totul”.
Adevărul este că… niciodată nu vom ști totul, dar ceea ce contează este curajul de a începe, de a te arăta lumii așa cum ești.
Hai că m-am ambalat cu perfecțiunea asta…
Tocmai mi-am amintit motto-ul pe care l-am scris pentru Antologia de JAD – Jurnal de Armonie și Dezvoltare pe Planeta Albastră.
Copiez din paginile Antologiei de JAD – antologie pe coperta căreia apar în calitate de coordonator:
„De vrei să trăim într-o lume mai bună, această ‘imperfectă’ carte este pentru tine. Căci… nu de perfecțiune are lumea nevoie. Ci… de oameni. Printre oameni. Pentru oameni.” – Mirela Carmen Stancu – Scriitor și Coach pentru Autori
Și, ca să vezi că nu glumesc cu acest motto, află că l-am pus în toate cele 4 volume ale antologiei. O fi obsesie? N-o fi obsesie? D’le… eu chiar cred că oamenii au nevoie de oameni ca să-și întindă laaaaarg aripile.
Momentul Perfect este Acum.
Deci… ce poți face chiar Azi?

E adevărat… este ușor să te lași prins în capcana perfecționismului și să aștepți momentul ideal pentru a începe ceva.
Poate că, te gândești că mai ai nevoie de timp pentru a te pregăti sau pentru a înțelege toate detaliile vieții de scriitor.
De fapt, secretul este că acel moment perfect nu va veni niciodată. Realitatea este că… prezentul este singurul moment pe care îl deținem cu adevărat. Ceea ce faci azi, chiar în acest moment, are puterea de a schimba cursul poveștii tale de viață și, în final, de a influența viețile altora.
Pentru a porni pe drumul scrierii unei cărți, nu ai nevoie de un set complet de abilități sau de toate resursele din lume.
Tot ce îți trebuie este curajul de a face primul pas.
Acest pas poate fi simplu: să iei o foaie de hârtie și să scrii primul gând care îți vine în minte, fără să judeci și fără să te cenzurezi.
Fix cum facem noi în Programul de Sprint de Scriere – Vintage Writers. Ne întâlnim zilnic (da, ai citit bine… chiar zilnic, de aproape 2 ani – la momentul în care scriu aceste cuvinte), luăm fiecare o foaie de hârtie (fizică sau virtuală) și… scriem. Acum… relaxează-te… nu te speria! Programul este gândit în calupuri de câte 30 zile, deci… nu te-ar obliga nimeni să vii timp de 10 ani dacă ai hotărî să intri în program.
Dar, să revenim…
Curajul de a începe astăzi constă în a accepta că ești suficient, exact așa cum ești, cu toată incertitudinea și vulnerabilitatea ta.
Fă primul pas și acceptă această incertitudine
Știm cu toții… începutul este întotdeauna dificil. Există o multitudine de gânduri care te pot opri:
- Dar dacă nu sunt destul de bun?
- Dacă nu am nimic nou de spus în cartea mea?
- Dacă ceea ce scriu nu va conta pentru nimeni?
Toate aceste întrebări sunt firești, dar ele nu trebuie să te împiedice să începi. Când scrii, nu trebuie să pornești cu intenția de a schimba lumea dintr-o dată. Primul pas este să accepți faptul că nu ai toate răspunsurile și… mai ales… că este în regulă să fii imperfect. Adu-ți aminte ce spuneam mai sus despre motto-ul Antologiei de JAD.
(Apropo’… știi că în 2025 începem Antologia de OPAL? Vom face anunțurile oficiale în timp util, ca atare, nu uita să participi la concurs. Dacă ești deja abonat la newsletter… vei primi detaliile direct în inbox-ul tău. Dacă te-ai abonat încă deoarece de-abia acum ai descoperit site-ul meu… acum este momentul cel mai potrivit s-o faci. Îți garantez, nu vei regreta!)
Gândește-te la scriere ca la o conversație între tine și cititorul tău. În această conversație, nu este nevoie să ai toate răspunsurile. Este suficient să împărtășești ceea ce știi acum, ce ai trăit și simțit până în acest punct al vieții tale.
Curajul nu înseamnă să ai certitudini; curajul înseamnă să fii dispus să explorezi și să descoperi răspunsurile pe parcurs.
Cum să te pregătești pentru Scris?

Dacă vrei să începi chiar astăzi, un prim pas important este să îți pregătești mintea pentru acest drum. Meditează câteva minute asupra motivului pentru care vrei să scrii. Ce vrei să transmiți prin cuvintele tale? Ce emoții speri să trezești în cititorii tăi? La fel cum explic de multe ori în cursurile și programele pe care le susțin… de cele mai multe ori, simpla clarificare a intențiilor tale poate să-ți aducă o doză enormă de motivație și inspirație.
Nu te concentra pe forma finală a cărții, ci pe bucuria de a crea!
Lasă-n-colo momentul potrivit!
Permite-ți să explorezi și să fii jucăuș în proces. Este mult mai distractiv.
Scrisul nu este un maraton pe care trebuie să îl câștigi ci, mai degrabă, o plimbare printr-un peisaj necunoscut, în care descoperi noi colțuri ale imaginației tale.
Notează pe o foaie de hârtie câteva idei sau teme pe care vrei să le explorezi și lasă-te purtat de acestea.
Cum să îți creezi un Ritual de Scriere
Eeee… bănuiesc că de la cineva care organizează sprinturi zilnice de scriere cu durată de minim 2 ani… nu te miri dacă auzi o astfel de recomandare.
Căci… DA… cu toată sinceritatea îți spun… nu-mi imaginez viața de scriitor fără un ritual de scriere.
Iar pentru asta, nu trebuie să te lupți cu vreun balaur.
Gândește-te doar la un loc unde te simți liniștit și inspirat — poate fi un colț al camerei tale, o cafenea preferată, un parc sau orice altceva îți hrănește propriul suflet.
Stabilește un moment al zilei când vei dedica timp scrisului și… respectă acest angajament ca pe un dar pe care ți-l oferi ție însuți. Evident… dacă simți că ai nevoie și de un grup de sprijin… te așteptăm, cu drag, la sprinturile lunare de scriere.

Ritualurile au puterea de a-ți ancora mintea în prezent, de a crea un spațiu sacru în care să te conectezi cu povestea ta.
Nu trebuie să fie un proces complicat; poate fi atât de simplu ca aprinderea unei lumânări, punerea unei melodii care te inspiră sau pregătirea unei cești de ceai.
Important este să creezi un spațiu în care să te simți confortabil și în care să poți fi autentic. Și, dacă nu știi exact cum să-ți aranjezi spațiul de scriere astfel încât să atragi Muza, succes și prosperitatea… te invit să-mi citești prima carte scrisă… Feng Shui pentru Scriitori. Te asigur… este unicat în lume. :-)))))
Lumina pe care o dăruiești Lumii prin Povestea ta
Fiecare paragraf pe care îl scrii este o victorie personală, un triumf al sincerității tale. Poate că, la început, îți va fi greu să găsești cuvintele potrivite sau să îți exprimi gândurile clar, dar… amintește-ți că… fiecare cuvânt așternut pe hârtie este un pas înainte.
Când privești scrierea ca pe un dar pe care ți-l oferi, aceasta devine o modalitate de a te conecta mai profund, atât cu tine însuți cât și cu lumea din jurul tău.
A scrie, chiar și câteva rânduri, este un act de curaj și un act de iubire de sine. Este modul tău de a-ți oferi libertatea de a fi vulnerabil, de a te deschide și de a permite emoțiilor tale să curgă liber.
Poți începe prin a scrie despre lucrurile care te emoționează, despre momentele de transformare din viața ta, despre întrebările pe care le ai și despre ceea ce simți în acest moment. Scrisul este o fereastră către sufletul tău și, prin el, poți ajunge să te cunoști mai bine.
Dar… mai este ceva. Foarte importantt.
Când scrii, nu doar îți onorezi propria voce, ci oferi lumii un dar. Gândește-te la oamenii care ar putea să citească povestea ta într-o zi. Poate că… vor găsi în cuvintele tale alinare, inspirație sau chiar răspunsuri la întrebările lor.
Îți poți imagina cât de multă lumină ai aduce în viețile lor prin sinceritatea și vulnerabilitatea ta?
Nu trebuie să scrii pentru a atinge un standard înalt sau pentru a deveni un expert. Scrie pentru a crea o conexiune autentică.
Scrie pentru cei care au nevoie să audă că nu sunt singuri în luptele lor, că există cineva care a trecut prin ceva similar și a găsit o cale de a merge mai departe.
Lumina ta, oricât de mică ar părea, are puterea de a schimba vieți.
Te simți copleșit să scrii o carte?
Chiar așa. Nu ai fi primul și nici ultimul scriitor care se „luptă” cu acest gen de emoții.
Într-adevăr… poate că te simți copleșit de ideea de a scrie o carte, de enormitatea unui astfel de proiect.
Dar amintește-ți că… fiecare carte, indiferent de cât de mare sau de complexă este, începe cu un singur cuvânt, cu o singură pagină. Nu este nevoie să atingi întâi perfecțiunea.
Mai bine, permite-ți să începi cu ce ai astăzi: un gând, o emoție, o idee.
Gândește-te la scriere ca la un act de trăire a prezentului.
Fiecare cuvânt pe care îl scrii te poate aduce mai aproape de autenticitatea ta, de acea voce interioară care vrea să fie auzită. Așa cum un sculptor dă formă unei bucăți de marmură… pas cu pas, tu dai formă poveștii tale cu… fiecare rând pe care îl scrii.
Momentul perfect este acum.
Tot ce ai trăit până în acest punct te-a pregătit pentru acest moment. Nu ai nevoie de toate răspunsurile, ci doar de curajul de a începe. De a face un prim pas și de a avea încredere că, pe măsură ce avansezi, drumul se va deschide în fața ta.
Fiecare paragraf scris este o victorie a sincerității tale, iar cartea ta va deveni un far pentru tine și pentru ceilalți.
Lasă-ți propria lumină să strălucească, deoarece lumea are nevoie de ea!
Iar dacă… nu știi de unde să începi, cum să continui sau cum să termini scrierea unei cărți nonfiction de impact… știi tu, acel tip de carte care poate schimba viețile cititorilor tăi… programează o întâlnire gratuită cu mine și hai să vedem cum putem lucra împreună astfel încât… cartea ta să vadă lumina zilei. Și, să atingă inimile cititorilor tăi.