Dacă citești aceste cuvinte… deja știi că vorbim… tot despre scris. Și, categoric, știi ce importanță are starea de flow pentru un scriitor.

(Scuze… celor care nu suportă cuvinte în engleza dar… termenul de “flow” este atât de consacrat încât… habar nu am să-l traduc în context.)

Starea de flow a scriitorului
Starea de flow a scriitorului

 

Știi… am observat ceva pe parcursul jumătății de secol petrecută pe această planetă. Universului îi place să facă glume.

Și… să te pună în situații, care mai de care mai… interesante. Ca să nu le spunem provocatoare.

Acum… dacă ai parcurs cursul gratuit Cum sa scrii o carte cand nu ai timp si nici incredere in tine, deja știi că… nu mă bazez doar pe metodele “clasice” de scris și de împrietenire cu muza personală.

Ci, ador să apelez și la așa zisele metode alternative.

Cam așa, procedez… mai o meditație de relaxare, mai una de boost a creativității… un cristal pus seara la capul patului… într-un final, trec deobicei peste obstacole și reintru în starea de flow.

Ei bine… până acum… toate bune și frumoase însă… ce crezi că hotărăște Universul într-o zi?

Nici mai mult nici mai puțin decât să mă pună în starea de flow a scriitorului… într-un mod și mai interesant.

O inundație.

Absolut șocant.

Lovitura de grație pe care ți-o dă universul. Și, deși atunci când rostim cuvântul flow… ne gândim automat la o curgere lină a creativității, inspirației și a cuvintelor pe hârtie… ei bine… te asigur că flowul apei ce curgea din tavanul apartamentului în care locuiam la acea vreme… nici gând să-ți dea vreo inspirație ci doar… gânduri de revoltă.

În special când… vecina de deasupra nu catadicsește să raspundă la ușă.

În miezul noptii, ca să fie tacâmul complet.

Să descriu scena așezării ligheanelor din dotare sub punctele strategice, provocatoare de maxim bucluc?

Să descriu bombănelile și nervii provocați de starea de flow… atât de dorită de un scriitor… dar atât de dezavuată de un inundat?

Sau poate ar trebui să povestesc despre cireașa de pe tort… ce a luat înfățișarea unui om al străzii care, în toiul nopții nu avea ceva mai bun de făcut decât să dea iama în locul special amenajat pentru depozitarea gunoaielor în cartier și… să ia sticlă cu sticlă să storcească plasticul din care erau fabricate?

În liniștea nopții… ce până la acel moment era spartă doar de zgomotul făcut de picăturile cristaline de apă la atingerea ligheanelor. Care… coincidență… erau tot de plastic.

Stephen King - Despre scris
CLICK pe coperta cartii pentru a cumpara!

Ei bine, nu. Nu am de gând să transform aceste rânduri, despre simfonia plasticelor din cartier, într-un thriller demn de un Stephen King.

Ci, am să-ți spun că în mijlocul acelui calvar, am ales să-mi înfund căștile în urechi și să ascult o meditație. Care m-a relaxat într-un final și… am adormit.

De ce îți povestesc despre toate aceste pățanii? Categoric, doar pentru că… și tu, la fel ca mine, te confrunți în viața de toate zilele cu diverse situații… absolut neprevăzute… care de care mai provocatoare și… care mai de care mai ucigătoare de ispirație și creativitate.

Dar… îți “vând” un pont acum. În timp ce mă ocupam și cu evacuarea obiectelor din zona “calamitată”… totuși… îți scriam. Nu neapărat ceea ce-mi propusesem să scriu în acea zi dar… mă foloseam de ultimele evenimente ca să fiu în starea de flow și în contact cu ABONAȚII mei. Să nu mă uiți, care va să zică.

Și… în clipele în care… deși dorești să scrii la cartea ta, apar obstacole cu care trebuie să lupți, folosește-te de forța acestora, precum face un adevarat practicant de ju-jitsu.

Folosește obstacolele, scrie despre ele și… introdu-le în flowul acțiunii cărții tale.

  • Dacă scrii non-fiction, extrage din obstacol o lecție de viață și dăruiește-o cititorului tău.
  • Dacă scrii fiction, pur și simplu folosește-te de obstacol pentru a introduce o scenă inedită în cartea ta.

Te asigur că… scena va fi fierbinte și apreciată. Pentru că ți-ai pus în ea sufletul, emoțiile, trăirile.

Și, asta se simte.
Precum… sper ca tu să simți scenele prin care am trecut si eu, la un moment dat.

Și, până vei stăpâni fluctuațiile întâlnite tot căutând starea de flow… dacă la fel ca mine ești adeptul împletirii acțiunilor clasice cu cele alternative… îți dau o idee:

Pentru momentele în care obstacolele par să nu se mai termine, iar creativitatea ta pare să atingă minimul posibil… caută ACUM câteva meditații ghidate. Pe care, te asigur că le vei folosi cu succes. Eu le găsesc pe youtube deobicei. Dau o căutare de genul “meditație ghidată pentru”… relaxare, insomnie, creativitate… și astfel de termeni de care am nevoie în acele momente. Este adevărat că… le caut în engleză și… găsesc nenumărate meditații de acest gen. Preferatul meu este… de departe… Jason Stephenson.

În limba română, recunosc că nu am căutat încă. Dar… dacă stăpânești doar frumoasa noastră limbă și nu găsești nimic care să te readucă în starea de flow… te invit să-mi vizitezi contul de youtube pentru a verifica ce meditatii noi am pregătit.

Pentru scriitori.
Cu alte cuvinte… pentru TINE!

Și până atunci… Spor la scris și să ne reauzim cu bine!

A ta prietena din lumea virtuala,

Mirela-Carmen

2 Comentarii

  1. Multumesc,foarte frumos povestit, pentru ca si eu am o imaginatie bogata si te si vedeam cum actionai in acele momente de inundatie.Exact asta am avut si eu anul trecut,pe la ora 11 din noapte m-am trezit cu o teava de la baie rupta de la et*2 .A fost destul de neplacut,dar a trecut,toate sunt mesaje de la univers ,doar sa avem mintea deschisa sa le intelegem.

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici