Se spune ca, este nevoie de 21 zile pentru a cultiva un obicei. Evident, nu am folosit intamplator termenul “cultiva”.
Asemenea unei plante, obiceiul nu se iveste precum o cometa pe cer. Si nici nu dispare in ritm alert.
Vestea buna este ca, intr-adevar, cu suficienta determinare, poti planta si consolida un obicei.

21 zile pentru scriitorul incepator

Acum… obiceiurile pot fi bune sau rele. Intr-un sens… absolut relativ si subiectiv.
Iar daca privesti scrierea unei carti ca pe o activitate ce depinde de un obicei… in speta perseverenta de a scrie… afla ca ai nevoie de 21 zile sa iti creezi si consolidezi acest obicei.

Multi scriitori incepatori sau doar aspiranti cred ca, scrierea unei carti depinde exclusiv de inspiratia pe care viitorul autor o are.

Ei bine, crede un om batran si uns cu toate alifiile atunci cand e vorba de scris carti! In special nonfiction.

Scrierea unei carti depinde exclusiv de perseverenta cu care scriitorul, se aseaza la masa de scris cu intentia de a scrie. Iar partea cu inspiratia, poti s-o privesti ca pe un bonus… faimoasa cireasa de pe tort.

Si, asa… doar ca amuzament, am putea face chiar o lista cu lucruri de care NU avem nevoie pentru a fi creativi.

  1. NU este necesar sa aloci procesului de scriere un timp indelungat. Contrar anumitor pareri, nu ai nevoie sa fii full time scriitor pentru a fi creativ. Nu e necesar nici sa-ti dai demisia de la jobul zilnic si nici sa te ocupi exclusiv de cartea ta.
  2. NU este necesar sa ai un loc special amenajat, ultramodern si garnisit cu absolut tot ce s-a inventat in materie de unelte si instrumente destinate scrisului.
  3. NU este necesar sa fii strafulgerat de inspiratie. Din contra, avem nevoie sa cultivam inspiratia astfel incat sa fie constanta.
  4. NU e necesar sa fii bogat, cu alte cuvinte sa te eliberezi de povara grijilor financiare pentru a avea timp si dispozitie de a fi creativ.
  5. NU este necesar sa fii un geniu recunoscut pe plan national, mondial sau intergalactic. Creativitatea nu depinde de genialitate. Evident, nu se exclud una pe alta dar, in nici un caz nu trebuie sa scrie “Einstein” pe fruntea ta. De fapt, fiecare dintre noi are o doza de genialitate in interior. Totul este sa revelezi acea samanta de genialitate si sa o cultivi astfel incat sa se completeze in mod armonios cu creativitatea.
  6. NU este necesar sa ai o audienta zgomotoasa sau o familie care sa te cocoloseasca pentru simplul fapt ca esti scriitor si ai nevoie de conditii speciale pentru asta.
  7. NU este necesar sa gasesti si mai multe aspecte inafara celor deja rostite mai sus. Adevarul este ca, nici mie nu mi-au venit acum mai multe idei prin capul din dotare. Ca atare, oprim lista aici.

 

Cand ne propunem sa acordam atentia cuvenita creativitatii, cateva minute pe zi timp de 21 de zile, transmitem automat un semnal ca… este ceva important pentru noi.

Acestea fiind spuse… te invit…

  1. Sa hotarasti cate minute pe zi, timp de 21 zile, intentionezi sa aloci cultivarii creativitatii tale? Cu alte cuvinte… cate minute esti dispus sa elimini toate celelalte “distractii” din viata ta si sa te apleci cu preponderenta asupra cultivarii acestui “obicei”.
  2. Sa semnezi o promisiune pe care ti-o faci. Scriind o promisiune fata de tine, pe care o semnezi si o pui undeva la vedere, de fapt, iti daruiesti putere suplimentara de a… trece la fapte.

Poti sa iti compui singur promisiunea sau sa scrii ceva de genul: “Eu, ………….., promit sa scriu pentru un minim de … minute pe zi, timp de … zile (pot sa fie chiar 21 zile, daca tot am pomenit de ele), la cartea mea.”

 

Spor si inspiratie sa ai!

 

PS: Daca ai primit acest articol de la un prieten, te invit sa te ABONEZI la NEWSLETTER.

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici